Gegants Reis de la Paeria de Lleida

Lleida
Gegants Reis de la Paeria de Lleida

Autor/a foto: Ajuntament de Lleida, Regidoria de Cultura

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Jaume I el Conqueridor i Na Lionor

Mesures gegant 3,45m; geganta 3,45m

Any gegant 1949, geganta 1950

Constructor Encarregats a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona. Modelatge atribuït a Lambert Escaler i Milà (Vilafranca del Penedès, 1874 - Barcelona, 1957)

Entitat La Paeria, Ajuntament de Lleida

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Durant les dècades del 1940 i 1950, es popularitzà entre les classes franquistes dirigents lleidatanes l'adquisició i donació d'elements d'imatgeria popular com a mitjà de promoció personal. Aquesta tendència enllaçava amb el "folklorisme" que potencià la ideologia del Movimiento arreu del país.

El governador civil Carrera Cejudo inicià la donació de gegants a la ciutat l’any 1949, any en el què un d’aquests grups, Los Grajos, del qual el governador n’era el líder i inspirador, també feia donació de nombrosos cap-grossos. El gegant Jaume I el Conqueridor arribà a Lleida per ferrocarril el dia 10 de maig del mateix any i fou rebut per les principals autoritats municipals. Representa, amb els atributs reials, la figura del cèlebre monarca que regnà entre els anys 1218 i 1276 i que fou coronat a la capital del Segrià.

La gegants Donya Lionor arrribaria un any després, fruit d'una subscripció popular propugnada per uns mecenes anònims. La parella del Rei Jaume I arribà a la ciutat el dia 10 de maig de 1950, en uns presentació solemne als Camps Elisis a mode de noces reials.

Autor/a text: Àlex Sánchez

Fitxa enviada per: Salvador Sasot Sellart
Fitxa actualitzada per: Àlex Sánchez
Darrera actualització: 05/03/2021

Darreres fitxes consultades