Gegants Centenaris de Manlleu

Manlleu
Gegants Centenaris de Manlleu

Autor/a foto: Colla Gegantera i Grallera de Manlleu

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Jordi i Montserrat

Mesures Gegant: 3,71m i 103,50kg - Geganta: 3,53m i 78,30 kg

Any 1923

Constructor Escultor Josep Soy - Taller “El Inmaculado Corazón de María” d'Olot

Entitat Colla Gegantera i Grallera de Manlleu

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

L’any 1923, la comissió de veïns del carrer Vendrell de Manlleu, que organitzava anualment la festa en honor a la Mare de Déu de la Gleva, acceptà la proposta del veí Martí Molera d’adquirir una parella de gegants pel carrer, mitjançant donacions i rifes. El preu de la parella, juntament amb cinc capgrossos que encarregà, fou de 2.022 pessetes amb 30 cèntims, que pagà a terminis, havent d’abonar l’últim d’aquests de la seva butxaca per manca de fons. Els gegants s’estrenaren, segons sembla per Festa Major, el 14 d’agost de 1923. L’any 1929, per desavinences entre en Molera i la comissió de festes, aquest proposà a l’Ajuntament que es quedés la propietat dels gegants a canvi de pagar-li l’últim pagament de la compra dels gegants que va haver de pagar forçosament com hem esmentat.

Quan en Martí Molera va anar a Olot a encarregar la parella de gegants del carrer Vendrell, aquest trià un gegant que havia fet en Josep Soy a imitació del gegant d’Olot, realitzat pel cèlebre Miquel Blay. Com no trobà cap model femení que el convencés per fer la parella, sortí a rumiar-s’ho bo i fent un passeig per la ciutat d’Olot. Allí trobà una jove molt bonica a la que insistí perquè l’acompanyés al taller i servís de model per a fer la gegantessa.

En Jordi es presenta com un guerrer envoltat d'un caire majestuós i amb faccions d'autèntica perfecció.

Montserrat amb la seva facció tant tendre, ens dóna una imatge idíl·lica de la bellesa femenina que contrasta per la seva suavitat amb la de la duresa de la seva parella.

Autor/a text: Colla Gegantera i Grallera de Manlleu

Fitxa enviada per: Carme Tuneu

Darreres fitxes consultades