Gegants Avis de Sabadell

Sabadell
Gegants Avis de Sabadell

Autor/a foto: Daniel Porta

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Avi, Àvia i Vicentó

Mesures gegants: 3,50m, gegantó: 2,50m

Any gegants: 1929, gegantó: 1958

Constructor gegants: Taller El Ingenio, gegantó: Casa Escalé de Barcelona

Entitat Colla Gegantera de Sabadell

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Els primers gegants que van aparèixer a ciutat, van ser Els Avis, que van ser estrenats per la Festa Major de Sabadell el 1929. Originalment, aquests dos personatges portaven cabell natural i anaven vestits amb la indumentària dels Reis Catòlics.

No obstant això, durant la república espanyola, es va decidir retirar les corones que portaven i modificar-ne la vestimenta per tal de no fer referència a cap figura monàrquica.

A més a més, cal destacar que cap als anys 50, es va decidir substituir el bust antic de l'avi per un de nou, que portava barba i cabell de cartró pedra. Així, els gegants Els Avis van evolucionar al llarg del temps per adaptar-se als canvis polítics i socials que es van produir al país.

Avui en dia, Els Avis continuen essent una part important de les festes populars i les celebracions culturals a Catalunya, i són considerats uns autèntics referents de la cultura i la tradició catalana. Així mateix, aquests personatges són un exemple dels canvis i les transformacions que han anat experimentant els gegants al llarg dels anys, i de com aquests han anat adaptant-se als temps i als esdeveniments històrics que han anat succeint en la societat.

Autor/a text: Gegants de Sabadell

Fitxa enviada per: Daniel Porta
Fitxa actualitzada per: Roger Rocabert Pemanyer
Darrera actualització: 13/03/2023

Darreres fitxes consultades