Creadors d'alçada (Entrevista: Ferran Rey)

30/05/2022 11:38

Foto: Ferran Rey

L'entrevista d'avui ens transporta fins a l'antiga ciutat romana de Tarraco, a la Part Alta de la ciutat trobem un taller que des de fa uns anys s'ha fet lloc entre els artesans geganters de la terra.

 

Entrevista a Ferran Rey (Tarragona)

 

- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.

Soc en Ferran S. Rey Domingo, tarragoní, nascut en 1979 a Tarragona ciutat. 

La meva afició comença quan els meus pares em portaven a veure els gegants amb tan sols 3 i 4 anys, des de llavors es va anar forjant a poc a poc la persona curiosa a l'interior, aquest desig per saber com, qui, de què, estan fets aquests gegants, en veure la seva majestuositat, d'aquestes figures enormes, per un nen petit, el poder que transmeten, amb els seus moviments hipnotitzants, la seva roba perfecta, i com no dir la seva grandària, tot això em fascinava abans i ara. 

En créixer, no em perdia cap sortida de gegants a Tarragona, i feia un bon reportatge de fotos, un cop revelades les reproduïa en dibuix, llavors, però, en morir el meu avi, vaig voler fer-li un homenatge i vaig fer el meu primer retrat de capgròs d'ell, i així comença el viatge de la construcció i el saber. 

La meva trajectòria comença a Ventura i Hosta amb el coneixement i la perfecció de la tècnica, d'aquest taller de Navata, seguidament vaig estar a l'escola d'art i disseny, Tècniques de pintura a l'oli realista, en Escola d'Art Marina B. Cubells. 

Així tot això em va portar anys d'aprenentatge i formació, en la construcció de gegants, des de 2013 fins al dia d'avui. 

Vaig obrir botiga i obrador propi a Tarragona el 2015, amb el nom de La Botigueta de la Festa, al cap de dos anys, vam decidir traslladar-nos al centre històric de la part Alta de Tarragona, però només com a taller obrador, amb el nom de Taller d'art i creacions Ferran, continuem endavant en nous projectes i il·lusions. 

 

- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?

Obert a nous desafiaments, creativitat en nous projectes i vocació.

 

- Quin ha estat el treball més especial?

Realment no em puc decantar per una en concret, ja que cada projecte et trasllada a una època i personatge diferent per exemple la parella de Romans Escipions, pel fet que són personatges històrics reals, la castanyera de Vilanova de Prades, que va ser tota una acumulació de sensacions poder crear aquest personatge tan tradicional, la restauració dels gegants de Port de Tarragona, Neptú i Afrodita, que tants records em portaven de la meva infància, i com no, una experiència molt gratificant, del projecte pioner de 12 nans de personatges històrics notables vallencs, iniciant el projecte dels nans a les 12 Escoles de Valls, inaugurats per a les festes decennals de Valls, 2021 +1, entre molts d'altres projectes, que han deixat empremta també. 

 

- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

Doncs diria que m'agrada molt seguir el procés tradicional en la construcció, la dedicació i la il·lusió en cada figura, destacaria que en els processos de reparació no sempre és el que sembla, quan comences després et trobes amb coses que no sabies que estaven, però per sort sempre hi ha solució, es repara amb la màxima cura i responsabilitat, posteriorment li donem els acabats, s'utilitzen els materials adequats per a cada figura, cada una és especial, i totes són diferents, però a l'hora es posa la mateixa professionalitat en cada una d'elles, en noves creacions es parteix d'un ampli treball de recerca per tal de cuidar cada detall del personatge, trets, pentinats, indumentària i ornamenta que els identifica. 

 

- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Sí, tenim en procés:

  • Un encàrrec especial per Munic 
  • Un nan per l'orfeó canongí 
  • Una nova peça per Tarraco Escipions 
  • Entre altres ajuntaments i particulars que estem a l'espera de començar.

 

- Com veus el món geganter actualment?

Actualment, encara que hi ha hagut algunes baixes, s'està veient bastant moviment i colles noves que s'animen a fer gegants, o noves creacions, però crec que és un Món de generacions, hi ha moltes oportunitats, sempre es faran gegants, sempre sorgiran inconvenients, però anirà endavant a l'alça, no és només els gegants, aquí també està la música, la festa, la unió per un bé comú, la tendència, és una barreja de sentiments, els gegants són la nostra identificació, el nostre segell, el nostre llegat. 

 

- Com creus que serà el futur del món geganter?

Veig un futur ascendent pel Món geganter, és una tradició que es transmet de grans a petits, aquests donaran pas a una altra generació i així donaran continuïtat, són moltes les incorporacions de nous gegantons, així com els seguicis petits de cada ciutat, per tal d'introduir cada vegada més als petits en aquest món geganter. 

 

- Vols afegir alguna cosa més?

Si, tenir l'oportunitat de donar les gràcies per aquesta oportunitat de despullar-nos professionalment, i poder expressar les nostres experiències i visions del sector, com ja és comentat, no desprestigiar cap escultor, ni competir entre nosaltres, tenim el nostre estil i segell que ens identifica en què fem, les colles, privats o particulars que ens encarreguen la feina són els qui tenen la decisió final, en veure com treballen, desitjo un futur de cooperació entre escultors, una nova generació, nous projectes, nous reptes. 

Agrair de tot cor a tots els que han confiat en nosaltres i confien per tenir les seves figures per lluir-les, com ha de ser, i tenir l'oportunitat de poder fer noves imatges per gaudir-les, també a tots els que han fet possible que seguim endavant i ens han fet creixer.

 

 


Dades de contacte - Taller d'art i creacions Ferran (Tarragona)

  Instagram
  Facebook


Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: