Creadors d'alçada (Entrevista: Arnau Guardi)

18/03/2022 07:48

Foto: Arnau Guardi

Nova entrevista de creadors d'alçada, continuem coneixent totes aquelles persones que s'encarreguen de crear o restaurar imatgeria festiva. Per aquesta entrevista hem de viatjar cap al Vallès Oriental.

 

Entrevista a Arnau Guardi (Llinars del Vallès)

 

- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.

Em dic Arnau Guardi, i tinc la sort de ser de Llinars del Vallès.

He tingut la sort de néixer en una família en la qual he crescut envoltat de cultura popular: Gegants, Diables, Trabucaires, Ball de Gitanes, Esbart Dansaire, Pastorets... la qual cosa ha fet que hagi crescut en immers de ple en la nostra tradició.

Des de ben petit vaig tenir la inquietud de com es construïen els elements festius i de crear-ne jo mateix. Després d’acabar l’ESO i cursar un cicle formatiu vaig decidir apostar per aquesta passió per la imatgeria festiva i formar-me per dedicar-m’hi professionalment. Així doncs, entre el 2013 i 2014 vaig fer cursos amb el ninotaire Barceloní Àlex Jodar, seguidament vaig treballar al Taller Sarandaca de Granollers i finalment vaig cursar el primer curs de professionalització d’oficis (CPO) d’Imatgeria Festiva a l’escola Massana de Barcelona. També durant uns anys vaig visitar diversos tallers del sector per conèixer tècniques, maneres de fer i punts de vista d’altres professionals. Paral·lelament a això el 2014 vaig obrir el meu propi taller “Imatgeria Festiva Guardi” a Llinars del Vallès un projecte que a poc a poc ha anat creixent i el qual em permet gaudir dia a dia de la passió de conservar, reparar i crear aquestes figures patrimonials que ens posen la pell de gallina quan les veiem ballar.

 

- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?

Passió – responsabilitat – superació

 

- Quin ha estat el treball més especial?

Tots els projectes són especials, totes les creacions marxen del taller amb una part de tu, i les restauracions t’ensenyen moltíssimes coses, amb cada feina n’aprens més. D’altres són especials per la dificultat i la superació que et suposen com a autor, i altres pel vincle i el tracte que estableixes amb els clients. Però si hagués de destacar quelcom; destacaria el fet d’haver pogut treballar amb les noves mans i cavallets dels gegants Moros de Sitges, quan ets relativament novell en l’ofici i et fan confiança per posar el teu granet de sorra en unes figures d’un seguici reconegut fa molta il·lusió. Travessar fronteres per primer cop i fer-ho fent la teva primera parella de gegants grans també és especial i per això destacaria la feina vaig fer per Calvià (Mallorca).  Sens dubte, però “jugar a casa” sempre és un goig per això les creacions fetes per Llinars sempre em despertaran més sentiments i veure com el poble se les fa seves i com els nens se les estimen és quelcom que amb les figures d’altres municipis no pots veure i viure.

 

- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

Com a anècdota destacable en un parell d’ocasions m’han avançat 1 setmana l’entrega d’una peça cosa que ha fet que hagi hagut d’acabar la feina treballant dia i nit. En una d’aquestes entregues degut a la manca de temps d’assecat de la pintura a l’oli durant el transport la figura es va ratllar i la vaig haver de policromar de nou al local de la colla.

Un dels trets característics del taller, és que en les reparacions d’imatgeria intentem donar la figura la seva pròpia personalitat i conservar-la amb la seva màxima essència de manera que els acabats no quedin tots iguals com a “marca del taller” sinó que llueixin la seva millor expressió original.

Treballem per les nostres figures amb grans professionals del sector per als acabats. Sovint ens oblidem que allò que no es veu és una de les coses més important de la figura com els seus cavallets que són una part essencial per a la seva durabilitat, ja que si els portadors se senten còmodes les figures tenen molt més futur.

Vull destacar també la bona feina del taller Folk al Biaix amb la indumentària dels elements que passen pel taller.

 

- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Actualment estic treballant en diversos projectes:

  • Dues figures de bestiari infantils.
  • La creació de 3 capgrossos. 
  • La reparació d’una comparsa de capgrossos. 
  • La construcció d’una gegantona.
  • La reparació a fons i renovació per poder ballar de nou, d’un gegant antic.

Entre d’altres projectes que s’estan gestant.

 

- Com veus el món geganter actualment?

Malauradament, moltes colles han patit molt la pandèmia algunes inclús s’han dissolt, crec, però i espero que aquest 2022 recuperarem la normalitat i les entitats es revitalitzaran.

Deixant la maleïda pandèmia de banda. Penso que els darrers anys hi ha una tendència molt positiva per part de moltes colles per fer un canvi a millor; cada cop les colles valoren més la qualitat artística de les figures i també del seu vestuari i aposten per deixar les figures en mans de professionals qualificats en l’ofici. També de millorar la manera de ballar i la qualitat musical que acompanya a les figures així com la manera de tractar-les i portar-les.  Tot això dignifica el fet geganter i el retorna als seus orígens dignificant-lo i millorant-lo molt qualitativament.

A músics, imatgers i geganters, ens cal entendre que la imatgeria festiva a què posem música, construïm i mantenim o fem ballar és el símbol de representació d’una societat i que forma part del patrimoni dels pobles i ciutats i col·lectivament forma el patrimoni cultural del nostre país.

 

- Com creus que serà el futur del món geganter?

Crec que si la tendència a millorar que he esmentat prèviament continua i s’estén a la majoria de colles, les administracions públiques s’ho creuen, ho “mimen” i ho recolzen com toca, haurem fet molt bona feina per deixar en mans de futures generacions un món geganter ric, digne i molt valuós que ben segur que aquestes generacions mantindran i milloraran.

Com deien... tot està per fer i tot és possible!

 

- Vols afegir alguna cosa més?

Sí. Vull fer una reflexió als meus companys i companyes del sector. Tots i totes treballem de la millor manera que sabem i ens hi esforcem al màxim per oferir el millor resultat als nostres clients i clientes.

Penso que el mercat és gran divers i lliure (i ha de ser lliure) cal que trobem els nostres clients a partir del resultat de les nostres feines sense desprestigiar-nos entre nosaltres ni criticar-nos o encara menys criticar a les colles per anar a un constructor o a un altre, al cap i a la fi la decisió de les colles no deixa de ser un reflex dels gustos dels nostres clients.   En un país lliure i democràtic com el que volem construir no hi ha res més sa que la llibertat de cada colla, col·lectiu o institució de decidir amb qui treballa i en mans de qui deixa les seves figures, sempre que aquest sigui un professional del sector.

Treballant, estimant la feina i esforçant-se al màxim s’ofereixen grans resultats i els grans resultats porten els clients. Així i només així hem de publicitar-nos per allò que fem no per la crítica d’allò que fan els altres.

Finalment, vull felicitar a GegantCat la seva tasca i agrair-los comptar amb mi per aquesta entrevista.

Salut!

 


Dades de contacte - Imatgeria Festiva Guardi (Llinars del Vallès)

  guardi.cat
  Facebook
  Instagram
  info@guardi.cat


Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: