Gegants vells d'Ivars d'Urgell
Ivars d'UrgellAutor/a foto: Jordi Miralles (Arxiu Ferragut)
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms Rei i Reina
Mesures gegant: 3,50m, geganta: 3,45m
Any 1952
Constructor El Ingenio
Entitat Gegants i grallers d'Ivars d'Urgell
Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Més informació
Els gegants vells d'Ivars d'Urgell tenen la fesomia de rei i reina respectivament. Van ser adquirits a El Inigenio de Barcelona, on el seu constructor fou Lluis Sabadell van ser estrenats per la festa major petita del setembre del 1952 d'Ivars d'Urgell. Formen part del reguitzell de gegants que van sortir entre els anys 1947 i fins passada la primera dècada del 2000 del mateix motlle d'El Ingenio.
Cal posar en valor la història que hi ha al darrere de l'adquisició d'aquests gegants. Anem-la a explicar: Antoni Gilabert Segarra, que al 1952 havia substituït com a metge d’Ivars el seu pare, Antoni Gilabert Punsolda, va ser l’artífex del rellançament de la festa major. Ell va ser qui va promoure la compra dels gegants i capgrossos, qui va programar els actes més populars de la festa major, amb els millors cantants, els millors esportistes de lluita lliure, les millors orquestres, els millors partits de futbol que s’han vist mai al Canalet...
D’acord amb el relat que en va fer Andreu Bellavista, el doctor Gilabert “va cercar cabdals en comerços i amistats perquè la vila pogués gaudir per les festes majors d’una parella de gegants i sis cap grossos”. L’Ajuntament hi va posar 3.500 pessetes. Al final, “les pessetes que li van mancar les va posar de la seva butxaca”, segons Bellavista. “Els germans Victor i Manolo Olivares i Chimarro foren els encarregats de portar-los i de fet ho feren més que bé, seguien el compàs de la música, ballaven amb ells quan les circumstàncies ho requerien, i tant els grans com la canalla van gaudir molt amb els gegants i els capgrossos, que va ser una novetat per als ivarsencs i per als forasters”.
Cal comentar que al manuscrit trobat d'Andreu Bellavista, qui explica les peripècies del metge d'Ivars per poder reunir els diners per a la compra de dos gegants i sis capgrossos, allí hi escriu que van ser estrenats a la fesa major del 22 de setembre del 1948. Aquesta data, després d'una investigació local s'ha comprovat que no és certa, correspon a un error ja que aquest manuscrit va ser redactat sobre els anys 80. Després de trobar les fotografies de la inauguració dels gegants, de comprovar que les robes amb que van sortir vestits per primera vegada era pròpia de l'any 1952 i de trobar més d'una font oral que confirma que van ser estrentats al 52, podem concloure que la seva inauguració va ser el diumenge 12 de setembre de 1952.
Els sis capgrossos que també es van comprar al mateix temps que els gegants Reis, només se'n conserva un, el Patufet, de Doménec Umbert i Vilaseró, imatger d'El Ingenio. La resta, la Lola Flores de Lluís Sabadell, la parella de Negres i la parella de Tricornis de Lamber Escaler i Milà, tots ells imatgers d'El Ingenio, van ser destruits per alguna inundació del local on es guardaven. Tampoc es conserven les robes originals del gegants.
Autor/a text: Josep Rubiol Capdevila
Fitxa actualitzada per: Josep Rubiol Capdevila
Darrera actualització: 05/04/2023