Gegants Vells del Carrer Viserta de Monistrol de Montserrat

Monistrol de Montserrat
Gegants Vells del Carrer Viserta de Monistrol de Montserrat

Autor/a foto: Aitor Calleja Unzu

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Ramir i Constança

Mesures gegant: 3,50 m, geganta: 3,45 m

Any 1914

Constructor El Ingenio

Entitat Associació de Veïns A.F.U.M.

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Els gegants del carrer Viserta de Monistrol varen ser construïts al taller imatger "El Ingenio" de Barcelona per encàrrec dels veïns del barri que els van comprar per a fer més lluïdes les seves festes del carrer que celebraven durant la Capvuitada de Corpus Christi. Fent una recol·lecta cada diumenge per totes les cases del veïnat amb aportacions de 25 cèntims per família varen poder comprar al preu total de 250 pessetes les testes dels gegants. Els cossos per als gegants van ser fets de vímet a Cal Cisteller i els primers vestits a Cal Sucre (l'antiga tintoreria). No tenint diners per a comprar unes mans s'empraren uns guants. L'estrena fou el 16 de juny de 1914. Al voltant dels anys quaranta es varen comprar unes mans pels gegants i es van canviar els vestits, com anècdota cal dir que la vesta vermella del gegant es va confeccionar amb les velles cortines del cinema.

L'any 1953, amb la incorporació d'una nova geganta, esdevingueren popularment els pares de la nova figura pel qual els gegants vells s'anomenaren aleshores com "el Vell i la Vella" i la nova geganta com "la Jove". Durant les Festes del carrer de l'any 1998 els veïns encarregaren unes rèpliques en fibra de vidre dels gegants vells, per tal de preservar-los, que s'encomanaren al constructor Antoni Mujal de Cardona. Igual que els gegants vells les rèpliques foren pagades per subscripció popular. Des d'aleshores surten a ballar exclusivament dins el terme de Monistrol de Montserrat en dues dates concretes: Corpus Christi i la Festa del Carrer Viserta, les altres sortides les realitzen, en representació seva, les rèpliques que es feren als anys noranta.

Autor/a text: Joan Pozo i Marcet

Fitxa enviada per: Joan Pozo i Marcet
Fitxa actualitzada per: Joan Pozo i Marcet
Darrera actualització: 24/01/2024

Darreres fitxes consultades