Gegants Vells de Vila-seca

Vila-seca
Gegants Vells de Vila-seca

Autor/a foto: Daniel Porta

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Ton i Pineda

Mesures Ton: 3,25 m, Pineda: 2,75m

Any 1983

Constructor Antoni Mas i Castelltort

Entitat Colla Gegantera i Grallers de Vila-seca

Més informació

Tot i que tenim notícies del Seguici Tradicional de Vila-seca almenys des del segle XIX, la seva tradició gegantera s'inicia l'any 1983, amb la creació de la Colla Gegantera i de Grallers i els seus gegants, En Ton i Na Pineda. Construïts per l'artesà forjador local Antoni Mas, les figures representen una parella de pagesos  abillats amb les seves millors gales. Els seus noms són en honor a Sant Antoni Abat i a la Mare de Déu de la Pineda, els patrons  de Vila-seca, juntament amb Sant Esteve. 

Juntament amb els Gegants Nous -En Galceran de Pinós i la Donzella del Rescat- actuen a les festes pròpies del calendari festiu local, com la Festa Major d'Hivern de Sant Antoni Abat (en la qual es celebra la trobada de gegants), la Festa Major d'Estiu (per la Invenció del cos de Sant Esteve), la rebuda de l'Home dels Nassos o el Trasllat de la Mare de Déu de la Pineda (que es celebra cada cinc anys). També realitzen les sortides habituals de la Colla arreu de Catalunya. 

Autor/a text: Marc Llamas i Devesa

Fitxa enviada per: Daniel Porta
Fitxa actualitzada per: Marc Llamas i Devesa
Darrera actualització: 01/04/2024

Darreres fitxes consultades