Gegants Nous de Vila-seca

Vila-seca
Gegants Nous de Vila-seca

Autor/a foto: Daniel Porta

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Galceran de Pinós i La Donzella del Rescat

Mesures 4m

Any 1999

Constructor Ramon Ferran

Entitat Colla Gegantera de Vila-seca

Més informació

Els Gegants nous de Vila-seca -En Galceran de Pinós i la Donzella del Rescat- representen als protagonistes de la llegenda del Rescat de les Cent Donzelles o de Sant Esteve. El relat pren com a base un un fet històric real, la conquesta de la ciutat d'Almeria l'any 1147. L'expedició va ser dirigida pel rei castellà Alfons VII i el Comte de Barcelona i Príncep d'Aragó, Ramon Berenguer IV, entre altres aliats. Segons la tradició, el noble baró Galceran de Pinós -fill i hereu dels senyors de Bagà- fou nomenat Almirall de la flota en el setge de la ciutat andalusina. 

Tot i la victòria del setge, Galceran de Pinós i un company i vassall seu -el cavaller Santcerní de Sull- foren capturats pels sarraïns i empresonats. El rescat que exigien per la seva llibertat era pràcticament impossible de pagar: cent mil dobles d'or, cent draps de brocat d'or, cent cavalls blancs, cent vaques bragades i, el més greu, cent donzelles verges. Al cap de cinc anys de captiveri, la mateixa matinada que el Rescat, procedent de Bagà, havia d'embarcar al port de Salou, Galceran de Pinós i Santcerní de Sull foren alliberats, respectivament, pels seus sants patrons, Sant Esteve i Sant Genís. Miraculosament, els captius foren alliberats i en el lloc del Racó, al capdamunt de la Platja de la Pineda de Vila-seca, es trobaren amb el seguici del Rescat a punt d'embarcar-se a Salou. Un cop retrobats, emprengueren el camí de retorn a Bagà, de manera que el Rescat no es va produir. 

És per això que la llegenda del Rescat de les Cent Donzelles o de Sant Esteve, és el motiu pel qual Vila-seca i la Vila de Bagà (Berguedà) estan agermanades. 

Ela Gegants nous de Vila-seca, a part dels seus noms, porten uns atributs que ens recorden la llegenda -com el grilló i la cadena que sosté el gegant- i l'agermanament: la sivella del cinturó del gegant (decorada amb els símbols dels escuts municipals) i les cintes del ram de flors que llueix la geganta, amb els colors de les viles agermanades. 

Els Gegants nous de Vila-seca van tenir com a padrins els Gegants de Bagà, En Galceran de Pinós i Na Berenguera de Montcada. 

Autor/a text: Marc Llamas i Devesa

Fitxa enviada per: Daniel Porta
Fitxa actualitzada per: Marc Llamas i Devesa
Darrera actualització: 22/03/2024

Darreres fitxes consultades