Gegants prehistòrics de Moià

Moià
Gegants prehistòrics de Moià

Autor/a foto: Geganters de Moià

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Toll i Teixonera

Mesures -

Any 2007

Constructor Taller El Drac Petit

Entitat Ajuntament de Moià

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Degut a que els gegants Ferran i Isabel s’anaven fent vells i deteriorant amb el pas del temps degut a les més de centenars de sortides realitzades, es per això que ja feia uns anys que la colla gegantera treballava amb la intenció de poder tenir uns gegants nous perquè fossin ells qui representessin Moià arreu del territori català i part del estranger. Es va decidir de construir uns gegants prehistòrics ja que al nostre poble existeixen dues coves prehistòriques i que faran portar el nom dels nostres gegants: la cova del Toll, que és visitable, i la cova de les Teixoneres. 

Així doncs el dia 22 d’Abril de 2007, coincidint amb el 25è aniversari de la colla gegantera, els vilatants de Moià estaven convocats a les Coves del Toll per veure la sorpresa que tenia preparada la colla gegantera. A les 10 del matí sortien de dins de les coves els nous gegants Toll i Teixonera que van deixar ben sorpresos a tots els Moianesos, posteriorment a les 12 del migdia es va iniciar un a cercavila pels carrers de Moià amb els gegants Ferran i Isabel i els gegants de Castellterçol Tallferro i Griselda fins arribar al parc Municipal  Francesc Viñas on van apreixer al poble els gegants nous i es va fer l’apadrinament amb els gegants de Castellterçol i la Isabel i el Ferran de Moià.

Els gegants van ser construïts al Taller Drac Petit, en mans d’en Jordi Grau. En Toll es un individu masculí robust, no gaire alt, de tipus alpí, del qual s’ha trobat l’enterrament i  s’acompanya d’un fermall metàl·lic d’origen centreeuropeu, porta els estris d’un valent caçador i ens demostra que ja en aquells temps tenien curiositat per la nostra terra.

La Teixonera porta el nom d’una altra cova propera al Toll.  Representa una dona més jove pagesa i ramadera i una mica més avançada que en Toll, ja que porta una gerra de terrissa neolítica, que va ser trobada a les coves l’any 1952 per uns exploradors veïns del poble i que a partir d’aquesta es va descobrir  la vida prehistòrica del Moianès.

Vestuari: Els gegants van vestits amb pells de conill a la part superior i les faldilles són de pell de vaca. Com a característica porten cabell natural fet que els hi dóna una credibilitat, el gegant porta una caputxa de la mateixa pell de conill i la geganta porta un pentinat amb serrell i sosté el seu pentinat ossos d’animals.

El llarg de tots aquests anys són moltes les sortides que han realitzat, a diversos municipis de Catalunya, són els gegants encarregats a representar Moià a les sortides d’intercanvi amb altres colles geganteres. Cal destacar que han assistit a l’espectacle de Miravet en motiu del 20è aniversari d’en Treball i na Cultura l’any 2008, a l’espectacle de la Fira del Món Geganter de Sallent l’any 2013 així com també a cercavila nocturna la Nit del Tararot de Tàrrega l’any 2018.

Autor/a text: Geganters de Moià

Fitxa enviada per: Aleix Roca i Girbau

Darreres fitxes consultades