Gegants Moros de la Paeria de Lleida

Lleida
Gegants Moros de la Paeria de Lleida

Autor/a foto: Ajuntament de Lleida, Regidoria de Cultura

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Gegant Moro i Donya Zobeida

Mesures gegant 3,45, geganta 3,40

Any gegant 1951, geganta 1952

Constructor Encarregats a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona. Modelatge atribuït a Lambert Escaler i Milà (Vilafranca del Penedès, 1874 - Barcelona, 1957)

Entitat La Paeria, Ajuntament de Lleida

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Durant la primera meitat del segle XIX i part de la segona fou molt comú la caracteritzar els gegants com a àrabs. Aquest fenomen s’emmarca dins el corrent artístic europeu de l’Orientalisme; adaptació occidental de la estètica i art propis del Nord d’Àfrica colonitzat. En el cas concret d’Espanya, a la corrent orientalista s’hi suma la voluntat commemorativa del triomf de la Guerra d’Àfrica. L'arquetip de gegant moro sobreviu fins a mitjans del segle XX, en que continuen proliferant amb força figures d'aquesta tipologia arreu del país, sovint en contraposició d'una altra parella de reis cristians.

El governador civil Josep Carrero i Cejuda, qui ja havia inagurat l'any 1949 la tendència d'aquirir gegants per la ciutat, encarrega un gegant moro a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona, juntament amb la gegantona Donya Violant. La figura arriba a Lleida el 10 de maig de 1951, i fou rebut a la Plaça de la Sal. La seva parella, Donya Zobeida, no arribaria fins un any més tard, obsequi del governador civil del moment, Josep Pagès i Costart. Es presentà a la ciutadania el 12 de maig de 1952 a la porta dels Camps Elisis.

Autor/a text: Àlex Sánchez

Fitxa enviada per: Salvador Sasot Sellart
Fitxa actualitzada per: Àlex Sánchez
Darrera actualització: 05/03/2021

Darreres fitxes consultades