Gegants Moros de la Paeria de Lleida
Lleida
Autor/a foto: Ajuntament de Lleida, Regidoria de Cultura
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms Gegant Moro i Donya Zobeida
Mesures gegant 3,45, geganta 3,40
Any gegant 1951, geganta 1952
Constructor Encarregats a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona. Modelatge atribuït a Lambert Escaler i Milà (Vilafranca del Penedès, 1874 - Barcelona, 1957)
Entitat La Paeria, Ajuntament de Lleida
Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació
Durant la primera meitat del segle XIX i part de la segona fou molt comú la caracteritzar els gegants com a àrabs. Aquest fenomen s’emmarca dins el corrent artístic europeu de l’Orientalisme; adaptació occidental de la estètica i art propis del Nord d’Àfrica colonitzat. En el cas concret d’Espanya, a la corrent orientalista s’hi suma la voluntat commemorativa del triomf de la Guerra d’Àfrica. L'arquetip de gegant moro sobreviu fins a mitjans del segle XX, en que continuen proliferant amb força figures d'aquesta tipologia arreu del país, sovint en contraposició d'una altra parella de reis cristians.
El governador civil Josep Carrero i Cejuda, qui ja havia inagurat l'any 1949 la tendència d'aquirir gegants per la ciutat, encarrega un gegant moro a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona, juntament amb la gegantona Donya Violant. La figura arriba a Lleida el 10 de maig de 1951, i fou rebut a la Plaça de la Sal. La seva parella, Donya Zobeida, no arribaria fins un any més tard, obsequi del governador civil del moment, Josep Pagès i Costart. Es presentà a la ciutadania el 12 de maig de 1952 a la porta dels Camps Elisis.
Autor/a text: Àlex Sánchez
Fitxa actualitzada per: Àlex Sánchez
Darrera actualització: 05/03/2021