Gegants ibers de Benicarló

Benicarló
Gegants ibers de Benicarló

Autor/a foto: Òscar Nos

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Puig i Tossa

Mesures Puig: 3,47 m, Tossa: 3,17 m

Any 2009

Constructor Ignacio Gasulla i Juan José Fontanet

Entitat Colla de Gegants i Cabuts de Benicarló

Més informació

Fa més més de 2000 anys a Benicarló hi van haver 2 poblats ibèrics, el Puig de la Nao i la Tossa, d’aqui venen els noms dels gegants, Puig i Tossa. Des de la Colla hem volgut homenatjar als primers pobladors que hi van haver en el terme de Benicarló. Puig representa un fornit guerrer iber, que amb la seua falcata (espasa) i l’escut defensava el Puig de la Nao, ja que era un poblat pacífic i només usaven les armes per defensar-se. Mentre que Tossa era una dona del poblat de la Tossa, representant la sacerdotessa d’aquest poblat. A les mans porta el Kylix, rèplica d’aquell que es va trobar entre les runes del poblat del Puig de la Nao, el Kylix es una espècie de copa àtica de gran valor obtinguda dels intercanvis comercials habituals en la zona amb grecs i fenicis on els ibers bevien i feien rituals com la libació, un ritual consistent en aspergir una mica d’alguna beguda en ofrena a algun déu. Aquest Kylix va ser trobat al carrer principal trencat i enterrat al carrer principal, pel que pareix, formant part d’un ritual fundacional del poblament. De decoració per al cordó porta una peça, que forma part del “Tresoret del Puig de la Nao”, amb forma de cabra, que era una peça d’ornamentació de la seua roba. Els íbers van vestits amb una túnica de color grana, ella, i marró fosc, ell. Son vestits senzills, ja que venien d’un ambient humil. També, els ibers eren de pell morena, ja que al viure a les muntanyes més altes de les planes, el sol els feia una pell daurada.

Tossa i Puig des del dia del seu bateig han format part activa de la Colla de Gegants i Cabuts de Benicarló, passant a ser les figures principals en gairebé totes les visites que realitza la colla fora de la ciutat. En la seua curta història han participat a diverses ciutats geganteres i al darrer gran acte on la colla ha tingut l’honor de participar, la cavalcada de les festes de la Mercè 2011 a Barcelona, sent aquestes les primeres pedres del que esperem que siga una gran paret.

L’any 2015 es va dur a terme un procés per dignificar les figures que ja patien un cert desgast. L’artista geganter Víctor Pons es va encarregar de fer una repolicromia dels bustos dels gegants que va donar una altra vida a les figures. La Colla també es va encarregar de fer unes modificacions al vestuari dels gegants que va ajudar a significar històricament als gegants ibers.

Autor/a text: Colla de Gegants i Cabuts de Benicarló

Fitxa enviada per: Colla de Gegants i Cabuts de Benicarló
Fitxa actualitzada per: Òscar Nos
Darrera actualització: 07/02/2021

Darreres fitxes consultades