Gegants Els Veguers de Montblanc · Amics dels Gegants Montblanc

Montblanc
Gegants Els Veguers de Montblanc · Amics dels Gegants Montblanc

Autor/a foto: Mari Hurtado-Arxiu Amics dels Gegants

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Pere Berenguer de Vilafranca - Arsenda - Bertran

Mesures Ell: 3,85m-60 kg / Ella: 3.80m-55 kg / Gegantó: 2,50m-20 kg

Any Gegants - 2008 / Gegantó - 2009

Constructor Jordi Grau

Entitat Amics dels Gegants Montblanc

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Representen els primers Veguers de Montblanc, fundadors de la Vila l’any 1.163, Pere Berenguer de Vilafranca i la seva esposa Arsenda, essent un clar exponent del passat medieval de Montblanc.

Van acompanyats sempre de l'hereu de la família, en Bertran de Vilafranca.

Van ser construïts al Taller “El Drac Petit” de Terrassa, a càrrec de Jordi Grau; i el disseny i confecció del vestuari per Ramon Roig del Taller “Indumenta” de Terrassa. L’any 2019 han estat restaurats i han estrenat nous vestits, a càrrec del Taller AVALL de Reus.

Els seus padrins són els Gegants de la Ciutat de Barcelona “El Rei Jaume I i Violant d’Hongria”.

Estrenats el 10 de maig de 2008, a l'interior de l'antiga església de Sant Francesc.

El Gegantó, reprodueix la imatge d’un dels fills que van tenir els Veguers de Montblanc, conegut amb el nom de Bertran de Vilafranca.

Fou construït al mateix taller que els seus antecesors, i estrenat el 9 de maig de 2009. Els seus padrins són els Géants de Villefranche de Conflent (Catalunya Nord).

 

Pere Berenguer de Vilafranca fou un personatge històric de gran importància per la vila de Montblanc, de la qual en fou el primer veguer i n’obteni la carta de població de mans del rei Alfons I el Cast, l'any 1.163. No obstant, els seus orígens cal cercar-los a Vilafranca del Penedès, d’on fou batlle comtal.  Sabem del cert que Pere Berenguer de Vilafranca es casà amb Arsenda, si bé la documentació vers la seva figura se’n desconèixen cap altre detall de la seva vida. Del matrimoni de Pere Berenguer i Arsenda en nasqueren tres fills: Pere, Berenguer i Bertran, del que en sabem que tingué una filla a la que posà també Arsenda.

Autor/a text: Ivan Besora/Amics dels Gegants

Fitxa enviada per: Ivan Besora Roig

Darreres fitxes consultades