Gegants de Montblanc

Montblanc
Gegants de Montblanc

Autor/a foto: Joaquim Parés

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Gegant i Geganta

Mesures gegant: 3.25m, geganta: 3,08m

Any 1864

Constructor El Ingenio

Entitat Ajuntament de Montblanc

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

El 8 de març del 1864, l'Ajuntament de Montblanc va aprovar per unanimitat la compra d'una parella de gegants per amenitzar les festivitats locals, arran la petició d'un grup de veïns. S'encarregaren a la Casa El Ingenio de Barcelona, d'aspecte únic i per un cost de 300 duros.

El Gegant, adopta un aire senyorial i autoritari. A la seva mà esquerra, hi du la carta de població atorgada pel rei Alfons I El Cast l'any 1163. Amb el dit índex de la seva mà dreta, assenyala la propietat del seu territori. La Geganta, de singular bellesa, era l'encarregada de marcar la moda a través del seu pentinat. A la mà esquerra hi subjecta un ram de flors mentre que a la seva mà dreta, hi porta un fi mocador de seda.

Al llarg dels anys, han sofert vàries restauracions, com les diverses intervencions del pintor local Ismael Balanyà i Freixa durant les dècades dels anys 40 i 50. També destaquen els seus canvis de vestuari en els anys, 1876, 1884 -el gegant-, 1905 -la geganta-, 1921, 1956, 1981 i 1986.

Durant bona part del segle XX, els gegants surten en diverses ocasions fora de la vila, de les quals en destaca la seva participació l'abril del 1904, a les festes del 6è centenari de la mort de Sant Pere Ermengol a la Guàrdia dels Prats, el setembre de l'any 1951 al centenari dels Gegants Moros de Tarragona o a la Coronació Canònica de la Mare de Déu del Tallat a Rocallaura el setembre del 1954... només per citar-ne algunes.

L'any 1992, es crearen unes rèpliques en fibra de vidre a càrrec d'Ismael Porta Balanyà, amb la finalitat de preservar les figures originals. Des de llavors, les rèpliques s'encarreguen de realitzar les sortides i actuacions durant l'any dins i sobretot fora de la vila.

Els gegants originals, surten només a la vila ducal i durant les festivitats tradicionals que els hi pertoca: les Festes de Sant Maties -al maig-, la Professó de Corpus Christi -maig/juny- i la Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Serra -els dies 7,8 i 9 de setembre-. La resta de l'any, resten exposats al vestíbul de la Casa de la Vila. Sempre solen sortir acompanyats pels 12 nanos: Sis homes amb tricorni i trena i sis dones amb còfies de diversos colors.

A finals del segle XIX i principis del XX, la parella ballava una pavana al ritme de flabiol i tamborí. Des dels anys vint, ballen al ritme de la música dels pasdobles. Actualment, són acompanyats musicalment per la Banda de Música "Verge de la Serra". Aquest tipus d'acompanyament i la seva peculiar forma de ballar, els converteix en uns dels gegants més característics del país.

Autor/a text: David Cendra

Fitxa enviada per: David Cendra Camacho

Darreres fitxes consultades