Gegants del Tricentenari o de Sant Jordi

Barcelona
Gegants del Tricentenari o de Sant Jordi

Autor/a foto: Flama Cultura

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Josep Galceran de Pinós i de Rocabertí i Agustina d'Urries i de Gerrea

Mesures gegant: 4,25m, geganta: 4,15m

Any Ell: 2013 Ella: 2014

Constructor Jordi Grau

Entitat Colla Gegantera de Nou Barris

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Els Gegants del Tricentenari o de Sant Jordi representen l'esperit de la Catalunya del 1714. Ell respresenta Josep Galceran de Pinós i de Rocabertí, el baró de Pinós, un personatge històric vinculat al territori que ara ocupa Nou Barris i que, com a polític barceloní, va defensar la ciutat durant el setge de 1714. Ella representa Agustina d'Urries i de Gurrea, l'esposa del baró. 

Construïts per Jordi Grau, del taller El Drac Petit de Terrassa, i vestits per Goretti Puente, aquests gegants van ser ideats amb un important rigor històric, buscant que la seva estètica (vestits, pentinats, indumentària...) s'adeqüés al màxim a la de l'època que representen. Així, ell va vestit com un milicià del 1714 i ella com una dama de la Barcelona del segle XVIII. 

Durant la seva presentació al 2013, ell va ser apadrinat per la Coronela de Barcelona. Temps més tard, ella va ser presentada al Palau de la Generalitat. Durant la presentació de la geganta, el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, va apadrinar les dues figures i els va atorgar el títol de Gegants de Sant Jordi. 

Aquestes figures dansen a les festes pròpies del districte de Nou Barris, al costat dels gegants del districte, però també ho fan, de manera individual, durant els actes de Sant Jordi i de la Diada de Catalunya. 

Autor/a text: David González

Fitxa enviada per: Oriol Giraldos
Fitxa actualitzada per: David González
Darrera actualització: 19/11/2023

Darreres fitxes consultades