Gegants del Casc Antic de Barcelona

Barcelona
Gegants del Casc Antic de Barcelona

Autor/a foto: Martí Sentís

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Peret i Marieta

Mesures gegant: 3,65m , geganta: 3,55m

Any 1995

Constructor Toni Mujal

Entitat Associacio Colla gegantera del Casc Antic de Barcelona

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Es diu que els gegants del Casc Antic de Barcelona neixen per el fet que no es deixava sortir els gegants de Sant Pere de Puel·les i l'Associació de Veïns volia uns gegants per animar les festes del Casc Antic i que a l'hora el representessin (sense oblidar els gegants de Santa Maria del Mar i de sant Pere de Puel·les. Així que el febrer de 1995 i construïts per el cardoní Toni Mujal s'estrenen els gegants batejats com a Peret el fanaler i Marieta de l'ull viu. Degut a l'entusiasme de totes les colles de la Ciutat Vella per aquests nous gegants van acabar sent-ne padrins totes les colles: Pi, Casa de la Caritat, Carrer de la Princesa, Raval i Barceloneta. En Peret representa un fanaler (un ofici molt característic d'aquesta zona del Casc Antic) i la Marieta representa un personatge real i alhora llegendari que la va fer famós a causa de una llegenda que s'explica quie ella festejava amb un soldat i al final la història va acabar tràgicament.

Desprès de l'estrena d'en Peret i la Marieta, aquests van tenir un fillet anomenat Tinet estrenat el 28 d'abril de 1996. Aquesta creació va venir acompanyada de les ganes de que els nens de la colla portessin gegants i alhora de voler fer un homenatge al incansable grup de grallers de la colla. Cal dir que en Tinet va ser portat a Montserrat el dia de la seva estrena per se beneït pel monjo prior de monestir.

Paral·lelament la colla disposa d'un gegant anomenat Hipòlit. Aquest gegant va ser construït pels més joves de l’Associació El Nostre Casal a partir d'un capgros de sèrie de l'Aragonesa de Fiestas, el 1984. El 1998 en dissoldre's l’associació el gegant va ser cedit a la Colla del casc Antic.

Autor/a text: Xavier Navarro

Fitxa enviada per: Xavier Navarro
Fitxa actualitzada per: Martí Sentís
Darrera actualització: 05/07/2021

Darreres fitxes consultades