Gegants de la Vila de Gràcia de Barcelona

Barcelona
Gegants de la Vila de Gràcia de Barcelona

Autor/a foto: Flama Cultura

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Pau i Llibertat

Mesures Pau: 3.75 m, Llibertat: 3.55 m

Any 1982 (originals desapareguts), 1993 (originals), 2022 (rèpliques)

Constructor Àngels Jutglar (originals), Jordi Grau (rèpliques)

Entitat Districte de Gràcia - Ajuntament de Barcelona

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

L’any 1980 el Consell Municipal del Districte de Gràcia aprovà la construcció d’uns nous gegants que foren presentats el 15 d’agost de 1982 a la plaça de la Vila davant de les autoritats i el públic present. No fou fins l’any 1985 que foren batejats amb els noms de Pau i Llibertat, per elecció dels infants de la Vila. El nom de Pau en commemoració a Pau Fatjó, polític gracienc del segle XIX a qui se li va proposar ser el primer alcalde de la Vila de Gràcia arran de la nova independència municipal el 6 de juliol de 1850, però que refusà degut a la seva avançada edat. I Llibertat per ser un nom molt arrelat a la Vila: perquè la seu del primer consistori era a la plaça Llibertat, perquè és un carrer que no ha canviat mai de nom malgrat els canvis polítics, pel desaparegut “Arbre de la Llibertat” que presidia la plaça del Sol i finalment, perquè es tracta d’un nom molt lligat a la història dels graciencs.

Degut al seu estat i al seu elevat pes, el 1993, la mateixa constructora Àngels Jutglar construí una nova parella de gegants, els quals dugueren els mateixos vestits que els anteriors i són els que continuen ballant fins a dia d’avui. L’any 2002, amb l’ajuda dels comerciants de Gràcia, es confeccionaren uns nous vestits que són els que han arribat als nostres dies.

Tots dos representen una parella de burgesos graciencs de mitjans del s. XIX que van vestits per dansar un ball tradicional de les antigues Festes de Sant Isidre. Ell duu una capa negra, faldilla gris, camisa blanca i armilla. Llueix un mocador de color vermell i un barret de copa. Ella va vestida amb un vestit blau ratllat, decorat amb volants i puntes blanques. A les mans porta un ram de flors, amb els lliris graciencs, i un ventall amb l’escut de Gràcia.

Coincidint amb el 40è aniversari dels gegants de la vila de Gràcia estrenen nova imatge presentada en públic amb l'espectacle QUE SE'N PARLI!

Autor/a text: Geganters de Gràcia, Oriol Giraldos

Fitxa enviada per: Miquel Burgès
Fitxa actualitzada per: Oriol Giraldos
Darrera actualització: 29/06/2022

Darreres fitxes consultades