Gegants de la Vila de Gràcia de Barcelona

Barcelona
Gegants de la Vila de Gràcia de Barcelona

Autor/a foto: Arxiu Gegantervilanoví

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Pau i Llibertat

Mesures -

Any 1982

Constructor Àngels Jutglar

Entitat Geganters de Gràcia de Barcelona

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Els Gegants de Gràcia, la Llibertat i en Pau, van ser construits per primer cop el 1982 per la constructora gracienca àngels Jutglar. En Pau representa un senyor benestant del segle passat, duu capa i barret, vestuari necessari per anar al ball de Festa Major. La Llibertat, una dama de casa bona, que du ventall i boquet de flors, regals imprescindibles per a treure a ballar una donzella en el ball del Gambeto.

Així és com explica 'la història' que es van conèixer els nostres Gegants, en un envelat de Festa Major. Cap allà el segle XIX en Pau va veure una donzella tant bonica i encantadora, que sense pensar-s’ho va comprar un boquet de flors i un ventall amb els lliris pintats, i la va treure a ballar. Na Llibertat va quedar bocabadada davant un noi tant trempat, la música els va enbolcallar en les seves dolces notes, era el ball del Gambeto, des d’aleshores sempre han estat junts i no han parat de ballar.

Els seus noms, van ser escollits per votació popular de tots els nens de les escoles de Gràcia. En Pau per en Pau Fatjó, nom de l'alcalde que aconseguí la independència municipal a Gràcia.

Llibertat, nom de la primera plaça de Gràcia, on hi va ser la seu del primer Ajuntament de la Vila. El 1985, es fan els gegants nous, rèplica dels anteriors encara que una mica més lleugers. Es van aprofitar les potes de fusta i els vestits. Els Gegants de Gràcia sortien per la Festa Major, llogant geganters, ja que fins 1990, no es forma la Colla actual dels Geganters de Gràcia, primer només tres persones, fins a anar creixent a poc a poc. La Colla ha anat ampliant el conjunt de les seves figures i així, l’any 1992 el carrer Sant Agustí li cedeix els capgrossos: l’Agustinet, la Fada, el Mag i el Dimoni. Al 1993, l’Escola Reina Violant cedeix el capgròs: en Comes i Solà (il·l

Autor/a text: gegants.americas.tripod.com

Fitxa enviada per: Miquel Burgès
Fitxa actualitzada per: Martí Sentís
Darrera actualització: 07/07/2021

Darreres fitxes consultades