Gegants de Sant Jaume (Barcelona)

Barcelona
Gegants de Sant Jaume (Barcelona)

Autor/a foto: Gegants de Sant Jaume

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Mercè i Ferran

Mesures Geganta 3,73m - 44kg / Gegant 3,94m - 52kg

Any Geganta: gener 2009 / Gegant: juliol 2010

Constructor Manel Casserras Solé

Entitat Associació Gegantera dels Gegants de Sant Jaume

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Sembla ser que l’església de Sant Jaume Apòstol, igual com d’altres esglésies de de la Ciutat de Barcelona, disposava d’una parella de gegants dels quals en tenim constància gràcies a Joan Amades. Suposadament a finals del segle XIX se’n perd la pista. Una possibilitat estudiada és que la parella fos venuda per ser incorporada dins la comparsa de la Patum. Aquesta hipòtesi ha estat refusada per l’historiador berguedà Albert Rumbo, que va aportar una factura dels comptes municipals de Berga on s’especificava la construcció d’uns nous gegants. Els indicis ens porten a creure que els històrics gegants de Sant Jaume potser van ser destruïts, abandonats o simplement no van existir.

Al juliol de 2007 constituïm la colla de geganters de Sant Jaume, amb l’objectiu ferm de tornar a posar en el mapa aquests gegants. En Martí Ribé, dissenyador i geganter de la colla, és l'encarregat de fer els esbossos, basats en els trets característics de l’arquetip de gegant clàssic català i reflectint-ho en uns gegants que, a més d’hereus de la història, tenen vocació de contemporanis. 

La materialització d’aquests esbossos ve de la mà de l'escultor solsonenc Manel Casserras Solé, que dóna vida a la geganta Mercè, que rep el nom en honor a la patrona de la Ciutat, i posteriorment al gegant Ferran, que rep el nom per l’emplaçament actual de la parròquia de Sant Jaume Apòstol, en el carrer homònim. 

Autor/a text: Gegants de Sant Jaume

Fitxa enviada per: Gegants de Sant Jaume

Darreres fitxes consultades