Gegants de Sant Hipòlit de la Salanca

Sant Hipòlit de la Salanca
Gegants de Sant Hipòlit de la Salanca

Autor/a foto: Colla Gegantera dels Apis Catalans (Sant Hipòlit de la Salanca, Catalunya Nord)

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Fra Cabot i Llevantina

Mesures 3.40m i 3.40m

Any 2017 / 2018

Constructor Ventura&Hosta

Entitat Apis Catalans de Sant Hipòlit de la Salanca

Més informació

El 2016 Sant Hipòlit va signar un acord d’agermanament amb Sant Hipòlit de Voltrega, un poble del sud de la Catalunya que compta amb un parell de gegants, d’aquí la idea de formar una “Colla gegantera”. L’associació Els Apis Catalans, que té com a objectiu promoure la llengua i la cultura catalana, ha creat aquesta « colla gegantera ».

Fra Cabot (germà Cabotus) va ser el primer comandant templer del castell el 1226 (annex del Mas Deu): un templer vestit amb la capa blanca estampada amb la creu vermella. L’escut de la ciutat apareix al seu escut. L’espasa pesada es troba a la vaina com a senyal pacífic i porta « la senyera », la bandera catalana.

Llevantina és « la dona de l’estany ». Es tracta de l’estany que es representa com un personatge associat al poble i a la seva història. « Llevantina » simbolitza la terra, l’aigua i el vent. La terra és paciència, la fertilitat que representa el cistell amb les verdures salanes.
L’aigua és l’origen i simbolitza la perseverança i la voluntat, és el lloc on pescem (la trampa i la xarxa són els dos accessoris que s’utilitzen des de l’edat mitjana per a la pesca de l’anguila i peix). El vent és l’expressió mateixa de la vida, d’aquí el nom del vent de llevant, Llevantina és sobretot catalana del Rosselló amb el seu tocat i la seva creu. Podria haver estat la nostra àvia.

L'Associació té també dos gegantons (Pòlit i Patufet) i dos caps grossos (Joanet i Marieta)

Autor/a text: Associació Apis Catalans

Fitxa enviada per: Bernat Connes i Pellejà

Darreres fitxes consultades