Gegants de Llavaneres

Sant Andreu de Llavaneres
Gegants de Llavaneres

Autor/a foto: Jan Fernández

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Jaume Llull i Minerva

Mesures gegants: 3,70m , 3,50m

Any 1985 (originals), 2007 (rèpliques)

Constructor Josep Cardona (originals), Taller Sarandaca (rèpliques)

Entitat Colla Gegantera i Grallera de Sant Andreu de Llavaneres

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

La colla dels geganters de Sant Andreu de Llavaneres té dos gegants, en Jaume Llull i la Minerva, i un gegantó, l’Andreuet. A més té dos capgrossos: el pallasso i el pagès.

En Jaume Llull, el gegant, va ser construït l'any 1985 i va ser batejat el vint de gener d'aquell mateix any, durant la festa major del poble. El gegant d'Argentona i la geganta de Canet de Mar van ser els seus padrins.

El gegant pesa 60 kg i té una alçada de 3''70 m. El seu nom és en honor d’un ciutadà de Llavaneres que a finals del segle XV va lluitar per a aconseguir deslliurar el poble de l’opressió del senyor feudal de Burriach.

La Minerva, la geganta, va ser construïda l'any següent de la construcció del gegant, el 1986, per a acompanyar-lo a les festes. Es va organitzar el casament dels dos gegants durant la Festa Major d’aquell any. La geganta pesa 59 kg i té una alçada de 3''50 m. Va ser batejada amb el nom de Minerva en record de la festa major d’estiu del poble. El constructor dels dos gegants és en Josep Cardona, en Nona de Mataró. Els seus vestits van ser fets per, entre altres, Roser Cabot, Matilde de Roldós, Rosa Torrents i Anna Soler.

L'any 1996 es va estrenar l'Andreuet, el gegantó. l'Andreuet pesa 14 kg i té una alçada de 2 m. El gegantó porta sempre un cistell amb productes del camp que representa la pagesia del poble. El seu nom prové del patró del poble, Sant Andreu.

Autor/a text: Joan Devesa

Fitxa enviada per: Joan Devesa
Fitxa actualitzada per: Jan Fernández
Darrera actualització: 09/08/2022

Darreres fitxes consultades