Gegants de l'Escola Bressol el Niu de Sant Vicenç de Castellet

Sant Vicenç de Castellet
Gegants de l'Escola Bressol el Niu de Sant Vicenç de Castellet

Autor/a foto: Escola Bressol Municipal El Niu

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Tina i Janot

Mesures -

Any 1989 (originals), 2016 (actuals)

Constructor Rosendo Vall (actuals)

Entitat Escola Bressol Municipal El Niu de Sant Vicenç de Castellet

Més informació

La Tina i el Janot són els gegants de l’Escola Bressol El Niu. L’any 1983, l’ex directora de l’escola, quan es va acomiadar va fer una donació d’uns caps grossos al centre. Aquella època l’escola tenia alumnes fins als 5 anys i entre tots van triar els noms de ‘Tina’ i ‘Janot’.

El 2 de juny de 1984, amb motiu de la festa de final de curs de l’escola, es va celebrar el bateig i van ser el primer dia que van sortir. Els padrins varen ser l’Adriana Santacreu, que era la mestra més gran en aquell moment, i en Josep Ambrós, avi d’uns alumnes de l’escola i membre de la primera junta de pares.

L’any 1989, els caps grossos, es varen convertir amb gegantons amb l’aportació de material i la construcció de Daniel Pous, la col·laboració de Jaume Estefanell, de la Colla de Geganters i en ‘Klem’ pare de l’escola i titellaire de Marganell. Els vestits van ser creats per les modistes Carme Casajuana i Rita Vila, i des de llavors sempre han tingut el suport i manteniment de la Paquita Soldevila i l’Alícia Codina. Aquests gegantons tenen el pes d’uns 18 quilos i uns 3 metres d’alçada. Per la Diada de Sant Jordi de 1997, es va editar un petit conte de la història de ‘La Tina i el Janot’, amb text de la mestra Teresa Carràs i il·lustracions de la mare Gemma Casas.

En motiu de la festa dels 25 anys de l’escola, el 2003, es va estrenar la cançó de ‘La Tina i el Janot’, amb lletra de David Bricollé i la música de Joan Penas, i des d’aquell any totes les festes de l’escola han tingut la col·laboració dels grallers de la Colla de Geganters de St. Vicenç de Castellet. El curs 2013/2014 es va fer un nou arranjament, adaptació i enregistraments de la cançó a càrrec del músic Miquel Coll.

Des del 10 de juny de 2016 la Tina i el Janot originals, degut al seu estat de conservació, estan ubicats a la Biblioteca Salvador Vives Casajuana, i han donat pas a una nova parella de gegants construïts per Rosendo Vall i finançats per l’Ampa de l’escola i l’Ajuntament de St. Vicenç de Castellet. Els nous gegants segueixen les característiques dels anteriors amb el vestuari i com no pot ser d’una altra manera, amb el nom de Tina i Janot. Però ja no són gegantins, ara són gegants.

La Tina i el Janot s’han convertit en un element identificatiu i imprescindible per l’Escola Bressol el Niu. Des dels inicis han estat presents a totes les festes del centre i motiu de treball en la unitat de programació del centre, amb un monogràfic exclusiu dedicat a ells on tota l’escola de 0 a 3 anys hi participa amb la finalitat de viure les tradicions i la cultura, apropant els nens en el món dels gegants. Han participat en les trobades de gegants del poble, així com en dates assenyalades del municipi: festes dels avis, festes majors, inauguracions,… i gràcies al suport de mestres, mares, pares i en general tota la comunitat educativa del centre, han convertit les figures de la Tina i el Janot en un element destacat del patrimoni cultural i festiu de Sant Vicenç de Castellet.

Autor/a text: Escola Bressol Municipal El Niu

Fitxa enviada per: Escola Bressol Municipal El Niu
Més gegants de Sant Vicenç de Castellet

Darreres fitxes consultades