Gegants de les Cinc Sénies

Mataró
Gegants de les Cinc Sénies

Autor/a foto: Ivan gegantervilanoví

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Carme i Llorenç

Mesures -

Any 1990 i han tornat a sortir al 2019

Constructor Josep Cardona (Nona)

Entitat Gegants de les Cinc Sénies

Més informació

La Carme, del veïnat de les Cinc Sénies, és una dona remendadora, sempre preparada amb una gran agulla a la mà, per apedaçar els trossos malmesos de les xarxes de pescar.

El seu nom, Carme, patrona dels pescadors i de la mar a Catalunya. El seu ofici, remendadora, ofici molt dur tradicionalment heretat i exercit per dones i, ara, en vies d’extinció.

La feina de remendar la xarxa començava un cop arribades les barques a la platja. Els pescadors descarregaven la captura per a vendre-la i tot seguit estenien les xarxes al sol per assecar-les, i reparar els estrips. Amb un drap blanc assenyalaven els trossos de xarxa que calia apedaçar i començava la feina. El treball de remendar la xarxa era una feina dura i cansada. Es treballava a la mateixa platja, moltes vegades a peu dret o assegudes en modestes cadires de vímet, en mala posició i suportant les inclemències del temps. Les remendadores es passaven hores apedaçant les xarxes malmeses i sovint treballaven “a preu fet”, per a tenir l’art enllestit per a la següent jornada de pesca.

El seu marit, en Llorenç, és un pescador de rostre tranquil i adobat pels dies de sol i la sal de la mar. A les mans, porta una gran xarxa de pescador i, A les mans, porta una gran xarxa de pescador i, recolzat del braç, una bota de vi de pell, per quan l’ataca la calor i la set.

En Llorenç i la Carme formen la parella de gegants pescadors de la Colla dels Geganters de les Cinc Sénies i, tot i que fa molt poc que se’ls coneix amb aquests noms, es tracta d’uns gegants construïts fa molts anys.

Van se obra de Josep Cardona, més conegut per Nona, l’any 1990 i representaven una parella de masovers. Ell, un home que treballava la terra, amb una eina de camp a les mans. Ella, amb un gran cistell amb ous i un ànec. Inicialment eren del partit polític Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i la seva funció podria ser la d’amenitzar les reunions, meetings o festes que organitzaven els membres de la formació política. Però en realitat, la parella de gegants pràcticament no va sortir mai, restant guardada a la seu que tenia el partit a Mataró.

Autor/a text: Gegants de Mataró

Fitxa enviada per: Julio López Gómez
Fitxa actualitzada per: Martí Sentís
Darrera actualització: 25/03/2021

Darreres fitxes consultades