Gegants de La Llàntia, Mataró

Mataró
Gegants de La Llàntia, Mataró

Autor/a foto: Geganters de La Llàntia

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Pare Echarri i L'Executiu

Mesures Pare Echarri-3,50m L'Executiu-3.10m

Any Pare Echarri: 2012 - L'Executiu: 1977

Constructor Pare Echarri: Sergio Laniado - L'Executiu: Membres de les Cooperatives

Entitat Associació Veïns de La Llàntia

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

EXECUTIU 

L’Executiu és el manotes de la nostra Colla, i un dels gegants més antics de la ciutat de Mataró. Neix el 1977 com a figura representativa de l’estament judicial de l’època, i ho fa de la mà del COPP (Centre d’Orientació PsicoPedagògica). Per tal de donar vida a l’Executiu, i evitar així la seva desaparició, el 2008 va ser adoptat per The Oratam Company i pels Geganters d’Enlloc. El 2009 arriba a mans dels Geganters de La Llàntia convertint-se en el primer gegant de la nova colla del barri, on encara hi té la seva casa.

L’Executiu es va restaurar el 2009 per l’Antònia Fernández i en Dioni Robledo, i per Sergio Laniado i Pere Roig el 2010. En els dos canvis d’imatge es van conservar els  trets que el caracteritzen: la seva corbata vermella, el seu cap, el seu posat seriós i les seves mans.

L’Executiu té un vestit de gala que només treu quan són les festes del barri: Sant Joan Bosco i la Festa Popular d’Estiu. Un dels trets més identificatius d’aquesta figura és que li agrada esquitxar aigua a tota la canalla. 

 

PARE ECHARRI

El Gegant Pare Echarri es va presentar davant dels veïns del barri La Llàntia de Mataró, un diumenge 29 de gener de 2012. Des d’aleshores el Pare Echarri representa a la Llàntia allà on va, amb el permís, és clar, de l’Executiu, el primer gegant de la colla; i de l’Isidre, la primera figura del barri. 

Després de cada cercavila, ell Pare Echarri i l’Executiu ballen l‘Animal’, ball propi que es pot ballar en parella o individualment composat per Roser Olivé, música adaptada per Mickey de los Reyes i coreografiada per Pompili Massa. 

La història del Pare Echarri es remunta quan els Geganters de La Llàntia passen a formar part de l'Associació de Veïns i s’estableixen com a Colla Gegantera del barri, portant amb ells el seu gegant l’Executiu.  El barri necessitava un nou gegant que tingués un fort lligam amb el barri que representava. Per consens es va pensar amb el Pare Echarri,  un capellà salesià que els anys 60 va ajudar a construir i millorar el barri. La figura va ser construïda per Sergio Laniado de la Closka (Mataró), la confecció de tot el vestuari de la Pepi de l’Artesania Dorada (Mataró) i l’estructura (cavallet) per Pere Roig. 

El gegant té l’aspecte físic del capellà: ulleres, camisa gris amb un alçacolls i una faldilla negra. Sobre l’espatlla esquerra carrega una gran pala com a símbol de la construcció del barri, i una Llàntia a la mà dreta per representar-ne el barri

Autor/a text: Berta Bayo

Fitxa enviada per: Berta Bayo

Darreres fitxes consultades