Gegants de la Canonja

La Canonja
Gegants de la Canonja

Autor/a foto: Iker Muñoz Palomares

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Bià i Esperança

Mesures gegant: 3,44m i 48kg, geganta: 3.44m i 43kg

Any 1988

Constructor Santiago Gradillas i Antonieta Veciana

Entitat Orfeó Canongí - Amics dels Gegants de l'Orfeó Canongí

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Els gegants de la Canonja neixen sota l'esperit de la Isabel Paixà i el Robert Qué, un matrimoni amb inquietuds culturals. Ella va néixer a Montbrió del Camp i ha estat estretament vinculada als gegants del carrer avall d'aquesta població. En vindre a viure a la Canonja i veure que no tenien gegants, va formar tota una colla d'amic per tal de dotar al poble d'una parella de gegants.

El Bià i l'Esperança volen evocar una llegenda que explica la unió dels dos antics pobles, la Canonja i Masricart, ell portant el nom del patró de la Canonja, Sant Sebastià i ella, la de Masricart, la Mare de Déu de l'Esperança. La unió dels gegants donarien origen al que és avui dia la Canonja.

Els gegants van néixer un 3 de juliol de 1988, sota l'atenta mirada de molts gegants i nanos vinguts de Reus, Montbrió de Camp, Mont-Roig de Camp i Vila-seca entre d'altres. A més a més, han fet diverses sortides arreu del territori català com la participació en la Ciutat Gegantera de Reus, el 1993, on van anar a peu i se'ls va rebre a la Pl. Mercadal formant un passadís amb els gegants de Reus o les pujades a Montserrat, una a peu també.

Després de molts anys sense tenir una restauració integral, l'any 2023, amb motiu del seu 35è aniversari s'han fet millores en totes les parts dels dos gegants de la mà del Taller Avall de Reus. El 5 d'agost d'aquest mateix any es van presentar els nous vestits de les dues figures, culminant així el projecte de restauració i millora dels gegants. Els dissenys van ser obra d'Iker Muñoz i confeccionats al mateix taller de restauració.

El nou vestuari reforça una estètica medieval, ell incorpora una vaga al turbant i l'escut de l'estendart de l'Orfeó Canongí brodat al pit, amb un seguit d'ornaments a les vores de la túnica verda. La faldilla del gegant és de tons ocres, seguint amb l'estètica anterior. El vestit d'ella vol recuperar els tons rosats que tenia fa trenta-cinc anys, incorpora al cinturó un brodat del sol que té la Mare de Déu de l'Esperança de l'església de Masricart, i també un llarg vel blanc. A més a més i com a cirereta del pastís, s'ha dotat d'un anell per a cada gegant i un collaret per a ella, obra del Taller Ferran Garreta de Vic, amb motius de La Canonja i l'Orfeó.

Autor/a text: Iker Muñoz Palomares

Fitxa enviada per: Daniel Porta
Fitxa actualitzada per: Iker Muñoz Palomares
Darrera actualització: 03/10/2023

Darreres fitxes consultades