Gegants de Flix
FlixAutor/a foto: Ajuntament de Flix
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms -
Mesures -
Any 1952
Constructor Taller El Ingenio
Entitat Ajuntament de Flix
Més informació
Anteriorment al 1952, el consistori flixenc llogava una parella.de gegants per a la Festa Major, en concret, els de Tivissa, almenys així consta que es va fer els dos anys anteriors a la data citada. De fet, sembla que el cost generat (lloguer, transports, portadors) era molt elevat, assolint l'any 1951 la quantitat de 850 pessetes (fixem-nos en l'època de què parlem!), per la qual cosa a l'exercici següent es plantejà en un ple municipal la possibilitat que l'Ajuntament adquirís una parella de gegants. Consta com un dels raonaments de l'adquisició, a més de mantenir i garantir el lluïment que donen a la festa, que "de esta forma con el coste del alquiler de pocos años (los gigantes) quedarían amortizados". El ple no va dubtar en donar el seu vistiplau a la compra d'una parella de gegants per a la Festa Major de Flix.
Per efectuar-ho es va contactar amb la casa de Barcelona "El Ingenio", essent el seu cost total de 9.200 ptes (més 950 pessetes d'interessos bancaris). Fou de fet aquell any la despesa més alta dins la Festa Major superant fins i tot la que sempre ha estat la més elevada, la dels focs d'artifici (5.300 pessetes en aquella ocasió). En una altra sessió posterior, el ple de l'Ajuntament proposava nomenar com a padrins dels dos gegants al governador civil de la província José González-Sama) i al president de la diputació provincial (Enrique Guasch), dels qui després s'informaria de la seva acceptació de l'apadrinament i, en conseqüència, de la concessió de sengles subvencions de 1.000 ptes. per a les despeses de l'adquisició. Deixant de banda altres pagaments relacionats amb el seu manteniment (pintar, envernissar, etc.), hem d'anar ja cap a molts anys després, el 1989, quan els nostres gegants seran objecte d'una nova i important inversió: uns nous vestits. Confegits per un grup d'alumnes assistents a un curset de modista de l'INEM, el cost total generat per la compra de la roba fou de 61.296 pessetes (com havia canviat la paritat de la moneda després de tant temps!).
A menció especial hem de fer també d'aquells gràcies als quals els nostres gegants són el que són i tenen, diguem-ho així, la seva personalitat. Ens estem referint als seus portadors. La seva habilitar en portar-los, en fer-los ballar, el seu esforç (doncs no pesen poc), fan que aquests dos personatges cobrin vida durant la Festa Major i siguin el motiu de les nostres emocions.
A qui no provoca el somriure veure la parella de gegants i la seva cort de cap-grossos encapçalant els seguicis de la Festa Major? | a quants i quantes no se'ls ha fet un nus a la gola i fins i tot els ha caigut una llàgrima el darrer dia de la festa, amb la plaga Espanya plena de gom a gom, quan després de marcar-se un ball (fins i tot un valset), els nostres gegants s'acomiaden de tots els presents? De veritat que són l'ànima de la Festa Major de Flix. Són ells que ens avisen de què aquesta ha començat, però també del precís i trist moment que ha arribat a la seva fi.
Autor/a text: Josep Antoni Collazos Ribera - Responsable de l'Arxiu Municipal