Gegants de Móra la Nova

Móra la Nova
Gegants de Móra la Nova

Autor/a foto: Adrià Serrat - Arxiu Geganter Terra Nostra

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Domènec, Remei, petit Domènec i petita Remei

Mesures gegant: 3,35m, geganta: 3,25m

Any 1950

Constructor Taller El Ingenio

Entitat Ajuntament de Móra La Nova

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

El 7 de setembre de 1950 van debutar els gegants de Móra La Nova. La festa Major de Móra la Nova es celebrava al setembre. No serà fins a l’any 1967 que el consistori del Sr. Antonio Mateu Bladé decideix avançar-les a l’agost, perquè com diu textualment el Programa de Festes Majors “la población en general, y particularmente la gente del campo, se siente más libre de trabajo y preocupaciones en esta temporada de verano”.

Prèviament a l’any 1950, els gegants i capgrossos es lloguen cada any exclusivament per a la Festa Major. És l’any 1950 que l´Ajuntament del Sr. Antonio Montaña Mestre decideix adquirir en propietat dos gegants i set capgrosos a l’empresa El Ingenio de Barcelona.

L´any 1950 era el taller de confecció de gegants més important de Catalunya, fundat l’any 1838 per la família d’escultors de Benet Escaler i posteriorment portat per la família Homs Cardona, situat al carrer d’en Rauric al barri Gòtic de Barcelona.

Era el primer dia de Festes Majors, dijous, 7 de setembre de 1950 a les 20h30m a la plaça de l’Estació debutaren els dos gegants acompanyats per la banda municipal del Mestre Josep Costa de ca Marc (propietari de la tenda de queviures dels carrer Sanjurjo).

En Domènec te una alçada de 3,35 metres i un pes de 40kg. Na Remei te una alçada de 3,25 metres i un pes de 37kg.

A l’acte del ple municipal del 20 d’octubre de 1950 es reflecteix l’anomenada compra.

Autor/a text: Colla gegantera i grallers de Móra La Nova

Fitxa enviada per: Daniel Porta
Fitxa actualitzada per: Antonio Alcalde Altarriba
Darrera actualització: 03/02/2023

Darreres fitxes consultades