Gegants de Castellví de Rosanes

Castellví de Rosanes
Gegants de Castellví de Rosanes

Autor/a foto: Ajuntament de Castellví de Rosanes

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Guillem i Ermessenda

Mesures gegant 3,65m aprox. i geganta 3,42m aprox.

Any 1995

Constructor Popular

Entitat Ajuntament de Castellví de Rosanes

Més informació

El poble de Castellví de Rosanes, avui encara un petit municipi enmig dels pins de l'Ordal que contempla la vall de l'Anoia poc abans d'unir-se al Llobregat, té una història molt antiga i rellevant. Ara fa nou segles, presidia l'aiguabarreig dels dos rius, enturonat en un dels cims més estratègics de la serralada, on s'hi aixecava altiu el CASTELLVELL. Els límits de la Baronia s'estenien per territoris com Castellbisbal, Sant Andreu de la Barca, Martorell, Sant Esteve Sesrovires, Abrera i Castellví de Rosanes.

L'any 1095, aquest senyoriu pertanyia a GUILLEM RAMON DE CASTELLVELL, casat amb ERMESSENDA (Ermesindis). El senyor de Castellvell havia heretat aquests dominis del seu oncle Bonfill (anomenat Guillem de Castellvell), al costat del qual s'havia criat en el recinte del Castellvell. Els senyors de la Baronia de Castellvell, al cap de nou-cents anys van voler ressorgir de la nostra història i aquest va ser també el desig de la majoria dels castellvinencs i castellvinenques. Engrescats amb aquesta idea, es van posar fil a l'agulla per fer-la realitat.

Tot seguit detallem les diferents fases de la construcció dels Gegants, GUILLEM i ERMESSENDA, i la constitució de la Colla Gegantera (avui desapareguda): 

-MAIG 1994. El regidor de Cultura rep la proposta signada per uns veïns del municipi per dur a terme la confecció d'una parella de gegants.

-SETEMBRE 1994. Convocada tota la població a una assemblea informativa, es fixen els objectius següents: 

1) Declarar l'any 1995 ANY DELS GEGANTS.

2) Fer un cens de col·laboradors anomenats "ELS AMICS DELS GEGANTS". 

3) Iniciar el disseny d'una parella de gegants que seran del poble.

4) Definir la personalitat jurídica a adoptar per la Colla Gegantera.

5) Fixar el calendari d'actuació i el pressupost.

-OCTUBRE 1994 (Festa Major de Sant Miquel). Un herald anuncia l'arribada dels Gegants de Castellví, senyors del Castellvell, l'any 1995.

-DESEMBRE 1994. Reunits els col·laboradors, fan repàs de l'estat de la situació, calendari d'activitats a programar i pressupost. S'encarrega a l'escola pública la recerca històrica i el disseny dels Gegants.

-NADAL 1994. S'exposen els diferents dissenys dels Gegants confeccionats pels infants i els possibles noms. El resultat de la votació popular determina les fesomies i noms de la parella.

-REIS 1995. El poble rep la visita de la Mulassa i els Grallers de Valls i s'anuncien els noms escollits pel gegant i la geganta.

-GENER 1995. S'inicia el procés la construcció: 

1.Confecció de l'estructura de fusta del suport dels Gegants.

2.Modelatge de la figura en fusta, paper i fang. 

3.Construcció del contramotlle en guix i modelat en paper pastat. 

4.Poliment dels bustos amb matèria plàstica i posterior pintat.

5.Elaboració dels patrons i confecció del vestuari. 

6.Determinació de la qualitat i forma dels complements.

-ABRIL 1995. A seixanta-nou dies de l'arribada dels Gegants, té lloc l'acte simbòlic de plantada d'una senyera al cim del Castellvell, per indicar que s'estan ultimant els preparatius. Es fa volar un colom blanc, símbol de la pau.

Amb més il·lusió que recursos, amb més voluntat que traça, la gent, gran i petita, de Castellví va emprendre la laboriosa tasca de donar "vida" a aquesta parella de Gegants.

No es va tractar pas d'una empresa fàcil per a un poble amb només 850 habitants. L'Ajuntament hi va contribuir amb la cessió d'un local apropiat i amb el finançament del cost dels materials. 

GUILLEM I ERMESSENDA van presentar-se en societat amb una gran festa a la qual van acudir gegants i gegantes de la contrada. Veïns i veïnes de Castellví tampoc no se la van voler perdre. La colla gegantera de Castellví va estar activa durant uns quants anys i va portar GUILLEM I ERMESSENDA arreu de Catalunya.

Els Gegants de Castellví presideixen, des del darrer trimestre del 2009, el saló de plens del nou edifici de l'Ajuntament, i surten els dies de festa a ballar a la plaça del poble, acompanyats del gegantó Mossèn Ramon Palomera.

Autor/a text: Ajuntament de Castellví de Rosanes

Fitxa enviada per: Oliva Casanovas

Darreres fitxes consultades