Gegants de Camprodon

Camprodon
Gegants de Camprodon

Autor/a foto: Lluís Pérez Guitart

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Patllari i Violeta

Mesures gegant: 3,60m, geganta: 3,58m

Any 2003

Constructor Àngel Rigall i Verdaguer

Entitat Colla Gegantera "La Fal·lera" de Camprodon

Més informació

Els actuals gegants de Camprodon són en Patllari i la Violeta i van ser presentats al 2003, substituint als gegants vells que van ser fets de forma casolana.

Els primers gegants de Camprodon van ser el resultat de diverses reunions d’una colla d’amics que van creure convenient que a la vila hagués una colla gegantera amb els seus respectius gegants. Els van construïr la pròpia colla de forma casolana (paper, cartró, fusta…) i un cop els van tenir ja van començar a realitzar sortides pel país, visitant viles com les de Ripoll, Vilafant o Maó (Menorca).

Els seus noms eren Fresquívol i Violeta. Van ser escollits pel poema “Per què t’amagues, Camprodon fresquívol…” de Jacint Verdaguer i Santaló. El poema està situat a la Mare de la Font, que està a Camprodon, on citen “Fresquívol” i “Violeta” com a adjectius del poble i la vall.

Amb el pas dels anys, els gegants de la vila es van anar fent malbé i la colla que els portava es van cansar de dur-los. L’any 2003, amb la creació d’una renovada colla gegantera es va creure convenient la creació d’una nova parella de gegants. Aquests van ser fets al taller d’imatgeria Festiva de Tavi Algueró i Àngel Rigall d’Olot (La Garrotxa) amb uns materials més resistents com la fibra de vidre i l’alumini.

Representen a un hereu i a una pubilla, imatge tradicional de Catalunya i de la vila. La geganta continuà portant el nom de Violeta però el gegant es diu Patllari, degut al nom del patró de la població. Com a característica principal podem destacar a que el gegant porta el pont de Camprodon, imatge més representativa de la vila, a les seves mans en petit mentre que la geganta és de les poques figures de tot el país que amb la mà s’agafa al cos. Hi ha poques figures amb aquesta característica, com la geganta de Salt (El Gironès) o la de Capçanes (El Priorat) mentre que a la mà dreta porta un ram de flors. L’any 2009 es van estrenar els actuals vestits, substituint als que tenien de quan es van estrenar els gegants al 2003.

Autor/a text: Lluís Pérez Guitart

Fitxa enviada per: Miquel Corney
Fitxa actualitzada per: Lluís Pérez
Darrera actualització: 28/12/2020

Darreres fitxes consultades