Gegants de Callús

Callús
Gegants de Callús

Autor/a foto: Colla gegantera de Callús

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Tinet dels Manxons, Maria de Viladelleva i Juvi

Mesures Tinet 3.5m, María: 3.45m: Juvi: 1.5m

Any 2013 - 2014 - 2016

Constructor Toni Mujal

Entitat Colla gegantera de Callús

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

El 30 de juny del 2013 Callús va poder batejar el seu primer(*) gegant, en concret una geganta, la María de Viladelleva. Un any després el 29 de juny del 2014 vàrem batejar el nostre gegant i parella de la María, en Tinet dels Manxons, cal dir que aquesta parella de gegants són l’esforç de molts anys d’una colla gegantera “sense gegants” que funcionava només per a aconseguir que Callús (un poble sense gegants) tingués els seus propis gegants.

Els gegants de Callús, representen una parella jove (**) de caramellaires (***), porten la roba i complements típics dels caramellaires, ella faldilla estampada de flors, armilla negra, davantal i mocador per a ballar, i ell vestit de pana negre, faixa, barretina i la característica ballesta de fusta per a fer arribar les flors als balcons del poble. Cal afegir que els noms dels gegants de Callús, fan referència a dos llocs emblemàtics del poble de Callús com són: Les tines dels Manxons i La capella romànica de Santa María de Viladelleva. Els noms es van posar a votació popular per la gent del poble.

Durant el curs 2015/2016 com a projecte, l'escola Joventut de Callús, va decidir crear un gegantó i que els alumnes/as participessin en el procés de creació. Conjuntament amb el cardoní constructor de gegants Toni Mujal, varen dissenyar i crear en Juvi, que representa un petit drac de color taronja i que la colla gegantera de Callús n’és la encarregada de fer ballar.

Cal dir que el Tinet i la María són propietat de la colla, i el Juvi és propietat de l’escola Joventut de Callús.


(*) - Hi havia hagut una parella de gegantons fets per la família Sanmartí, molt aficionada als gegants.

(**) - No és gens habitual en els gegants catalans que les primeres parelles representin figures de persones joves.

(***) - Les caramelles són els balls i cants del diumenge de Pasqua, molt importants al poble de Callús i a on hi participen la totalitat del poble, petits i grans.

Autor/a text: Ramon Pujol

Fitxa enviada per: Ramon Pujol

Darreres fitxes consultades