Gegants de Callús

Callús
Gegants de Callús

Autor/a foto: Colla gegantera de Callús

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Tinet dels Manxons, Maria de Viladelleva i Juvi

Mesures Tinet 3.5m, María: 3.45m: Juvi: 1.5m

Any 2013 - 2014 - 2016

Constructor Toni Mujal

Entitat Colla gegantera de Callús

Més informació

El 30 de juny del 2013 Callús va poder batejar el seu primer(*) gegant, en concret una geganta, la María de Viladelleva. Un any després el 29 de juny del 2014 vàrem batejar el nostre gegant i parella de la María, en Tinet dels Manxons, cal dir que aquesta parella de gegants són l’esforç de molts anys d’una colla gegantera “sense gegants” que funcionava només per a aconseguir que Callús (un poble sense gegants) tingués els seus propis gegants.

Els gegants de Callús, representen una parella jove (**) de caramellaires (***), porten la roba i complements típics dels caramellaires, ella faldilla estampada de flors, armilla negra, davantal i mocador per a ballar, i ell vestit de pana negre, faixa, barretina i la característica ballesta de fusta per a fer arribar les flors als balcons del poble. Cal afegir que els noms dels gegants de Callús, fan referència a dos llocs emblemàtics del poble de Callús com són: Les tines dels Manxons i La capella romànica de Santa María de Viladelleva. Els noms es van posar a votació popular per la gent del poble.

Durant el curs 2015/2016 com a projecte, l'escola Joventut de Callús, va decidir crear un gegantó i que els alumnes/as participessin en el procés de creació. Conjuntament amb el cardoní constructor de gegants Toni Mujal, varen dissenyar i crear en Juvi, que representa un petit drac de color taronja i que la colla gegantera de Callús n’és la encarregada de fer ballar.

Cal dir que el Tinet i la María són propietat de la colla, i el Juvi és propietat de l’escola Joventut de Callús.


(*) - Hi havia hagut una parella de gegantons fets per la família Sanmartí, molt aficionada als gegants.

(**) - No és gens habitual en els gegants catalans que les primeres parelles representin figures de persones joves.

(***) - Les caramelles són els balls i cants del diumenge de Pasqua, molt importants al poble de Callús i a on hi participen la totalitat del poble, petits i grans.

Autor/a text: Ramon Pujol

Fitxa enviada per: Ramon Pujol

Darreres fitxes consultades