Geganta de Llanars

Llanars
Geganta de Llanars

Autor/a foto: Lluís Pérez Guitart

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Roser

Mesures 3,98m

Any 2001

Constructor Xavier Bulbena

Entitat CEIP Moreres

Més informació

En un projecte escolar del curs 2000 / 2001 es va proposar la creació d’un gegant per a cada escola de les ZERS Vall del Ter, que representaria al poble. Uns anys més tard es faria el mateix però amb capgrossos. En aquest projecte van participar-hi totes les ZERS menys la de Molló. Tot i que el projecte no va tirar endavant fins al 2000, la idea ja va sortir l’any 1998 amb la intenció de fomentar un aspecte artístic i cultural relacionat amb el nostre patrimoni. L’objectiu principal era que per iniciativa de l’escola rural, cada poble valorés més la seva identitat i augmentés el seu patrimoni cultural.

La construcció de les figures (tres gegants i dues gegantes) va anar a càrrec de Xavier Bulbena i els alumnes de les escoles també hi van participar. Entre l’ajuntament i les escoles van escollir com serien aquestes figures. En el cas de Llanars trobem al CEIP Moreres. La seva geganta va ser batejada amb el nom de Roser i representa una pastora en record el que havia estat la principal font d’ingressos de la població, que vivia de la llana de les ovelles i d’on prové, precisament, el nom del poble. Certament Llanars, al peu de les muntanyes que enfilen cap a Ulldeter, és un espai on pastors i ramaders hi degueren fer pas. La Roser va vestida amb un jersei negre i una faldilla marró. Com a complements porta una mantellina rosada, un davantal de fil blanc, un collaret i unes cues al cabell. A la mà porta un ram de flors i un paraigües, sent una de les tres úniques gegantes del país en portar-ne un, juntament amb la geganta de Santa Perpètua de Mogoda i de Terrassa.

Els cinc gegants es van presentar el 30 de juny de 2001 a Sant Pau de Segúries i van estar apadrinats pels gegants vells de Camprodon, enmig d’una gran festa que va reunir a gent de tota la comarca del Ripollès, i en especial, als alumnes i professors de les ZERS.

Autor/a text: Lluís Pérez Guitart

Fitxa enviada per: Lluís Pérez Guitart

Darreres fitxes consultades