Gegant Llucifer de Parets del Vallès

Parets del Vallès
Gegant Llucifer de Parets del Vallès

Autor/a foto: Marc Llamas i Devesa

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Llucifer

Mesures 3,07 m

Any 1996

Constructor Manel Casserras i Boix, Josep Manel Casserras i Solé

Entitat Colla de Gegants, Grallers i Bestiari de Parets del Vallès

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

En Llucifer -també conegut com el Baró de les Tenebres- completa la tríada dels gegants de Parets del Vallès juntament amb En Marcel i Na Elisenda, construïts al Taller d'Escultura Casserras de Solsona. De fet, foren les darreres figures fetes pel mestre Manel Casserras i Boix que, malauradament, morí accidentalment abans de la seva estrena. Aquest gegant, com ho demostra el seu nom i el seu aspecte -imponent i alhora sinistre- representa el Diable en persona i els seus atributs són el pergamí -símbol del pacte acordat amb En Marcel, l'arquitecte de l'església parroquial de Sant Esteve de Parets- i la llanterna, il·luminada amb les ànimes de les persones que han pactat amb el Diable, també la d'En Marcel.

Aquest mal pacte és l'argument de la llegenda de la Pedra del Diable, que es representa cada any per la Festa Major d'Estiu. Es tracta d'un gran espectacle de teatre, música, foc i ball protagonitzat pels gegants, el bestiari i la Colla de Diables de Parets.

A diferència de la resta d'elements del seguici festiu paretà, les actuacions d'En Llucifer són limitades degut al seu estricte protocol, pel qual no pot sortir de la vila, de manera que és necessari venir expressament a Parets per veure'l actuar. A més de la representació de la llegenda de la Pedra del Diable, també participa en la Trobada de Gegants i a la de Bestiari -juntament amb En Bitru i la Bèstia- durant la Festa Major d'Hivern.

Finalment, pel que fa a l'ample repertori musical, també compta amb uns balls protocol·laris: el "Ball a Tres" (realitzat juntament amb En Marcel i Na Elisenda), la "Nit de Llampecs" (amb En Bitru, el genet infernal que el serveix de missatger) i el seu propi ball, el qual només interpreta a la nit, i destaca per les seves evolucions -amb uns moviments ràpids i sobtats- enmig del fum i el foc dels Diables, formant un quadre impressionant.

Autor/a text: Marc Llamas i Devesa

Fitxa enviada per: Marc Llamas i Devesa
Més gegants de Parets del Vallès

Darreres fitxes consultades