Gegant del barri de l'Havana de Mataró
MataróAutor/a foto: @tradicionsdemataro
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms El Ferm
Mesures 3,00 m
Any Estrenat el 5 de juny de 2009
Constructor Sergio Laniado
Entitat Barri de l'Havana i Rodalies
Més informació
El Ferm, de faccions dures, rostre seriós i eixit, cremat pel sol, de cabell negre, celles arquejades, ulls petits i amb una cigarreta als llavis; és el gegant del barri de l’Havana. Guarnit amb una corda i una gran panera, representa la figura real de Domingo Castellà Illa, un humil pescador mataroní que, gràcies al seu tarannà i singularitat, es va convertir en una celebritat local, model de pintors, dibuixants i fotògrafs, i que, fins i tot, té dedicada una sardana i una havanera.
L’Havana, des de fa dècades, és el bressol de nombrosos gegants, fruit d’una diversitat d’entitats que tenen la seu en aquest barri i en la rodalia. Pels seus carrers hem pogut veure, entre d’altres, en Rebentaxarxes, els Gegants de Sant Simó, en Ramonet o el primer gegant d’escola, en Xanet-Xaneta. El barri també va ser l’origen de la coneguda Colla Gegantera d’Iluro, la qual durant un temps es va dir Colla Gegantera de l’Havana. Tot i aquesta gran quantitat de figures, el barri no en tenia cap de pròpia i no és fins l’any 2009 que l’Associació de Veïns decideix crear-ne una.
Tot va començar arran de la insistència d’un nen de deu anys, en Mikel Clar, geganter de la colla d’en Xanet-Xaneta des dels cinc, que no vol que el seu barri sigui orfe de gegants. Amb il·lusió i perseverança, va aconseguir que la junta de l’Associació de Veïns, encapçalada per Joan Salrach, el president, i per Enric Clar, el seu pare, fes realitat el seu projecte, amb la voluntat de recuperar unes figures per al barri que promoguin la participació dels més joves.
La idea inicial és fer dos capgrossos que representin gent del barri. Els personatges que es va triar van ser l’entranyable Pere Pujades, tot un referent dins de l’Associació de Veïns, i Domingo Castellà, més conegut com el Ferm. Les dues figures es van encarregar a l’artista mataroní Sergio Laniado.
En Domingo Castellà, conegut per tothom amb el sobrenom del Ferm, era un personatge sorprenent i singular que va néixer a finals del segle XIX a la zona marinera del Callao. La seva història, com també les anècdotes que se n’expliquen per tot el veïnat, no deixen ningú indiferent. Un autèntic antiheroi mataroní que no passa desapercebut per tots aquells que el van conèixer, tant pel seu físic (fa prop de dos metres d’alçada) com per les seves fetes i gestes. I és gràcies a la singularitat d’aquest personatge, que l’artista Sergio Laniado s’engresca fins al punt de deixar de banda la idea inicial de fer un capgròs per a construir un gegant de més de tres metres. El vestuari final el va confeccionar la Rosa Nogueres i l’Elvira Ferré.
El Ferm i en Pere del Callao es van estrenar per les festes de l’Havana, el 5 de juny de 2010, a l’església de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, juntament amb una havanera que explica la singular història del personatge a qui representa el gegant. La peça va ser escrita per Maria Remei Peratilla, i musicada per Xandri Montasell i interpretada aquell dia per la coral La Perla de l’Havana.
Des del dia de la seva estrena, la Colla Gegantera de l’Havana van participar molt activament en les cercaviles tant dins com fora de Mataró, representant d’una manera magnífica el seu barri i la seva ciutat.
Però que en sabem de veritat sobre l’entranyable personatge que hi ha darrera del Ferm? En Domingo Castellà va ser un modest mariner que tenia tres debilitats: el vi, el tabac i les dones. D’ell se n’expliquen de seques i de verdes. De coses que va fer o va dir però d’altres que són fruit de la imaginació col·lectiva o bé s’han magnificat.
Cal mencionar que, a part del gegant de l’Havana, hi ha dues figures més a Mataró inspirades en el singular Domingo Castellà; el Rebentaxarxes i en Minguet.
Autor/a text: Web de els Gegants de Mataró