Gegants vells de Caldes de Montbui
Caldes de Montbui
Autor/a foto: Ramon Ramiro
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms Farellàs i Guisla
Mesures gegant: 3,85m, geganta: 3,75m
Any 1964
Constructor El Ingenio
Entitat Colla de Geganters de Caldes de Montbui
Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació
El 1964 el senyor Josep Rifé, director en aquella època del Setmanari Montbui, va llançar la idea que Caldes de Montbui tingues els seus gegants. El febrer del 1964 el Setmanari Montbui va organitzar una recol·lecta popular per poder pagar els gegants. Cada setmana el Setmanari Montbui publicava els donatius que feien cada persona. Mentre durava la recol·lecta, "El Ingenio" construïa la parella de gegants. L'octubre del 1964 es va acabar de construir els gegants i el Setmanari Montbui va recollir els diners necessaris per pagar els gegants. Els gegants es van estrenar el 9-10-64 acompanyats amb els gegants de Sant Feliu de Codines.
El nom del gegant és Farellàs l'hereu de Can Farell, conegut popularment el gegant del pi. El nom de la geganta és Guisla la primera baronessa del Castell de Montbui. Els gegants vells durant els seus anys han lluït tres vestits diferents: els primers del taller "El Ingenio", els segons en Romà Martí i família Cerdà Salamero i els tercers Antonia Mola.
El 1994 els gegants celebraven el 30è aniversari i es va estrenar una bèstia El Lleó i els gegants del barri de Catalunya. El 2014 en el 50è aniversari del Farellàs i la Guisla es va estrenar el gegantó Guillàs. La Festa Major del 2017 es van estrenar les rèpliques dels gegants vells, construïts per Toni Mujal i confecció dels vestits per la modista Montserrat Martínez.
Actualment els gegants vells estan a la sala de plens de l'ajuntament, només surten per la Festa Major del municipi. Les rèpliques són les que participen en cercaviles i en la trobada local el segon diumenge d'octubre i el diumenge següent a la Capvuitada de l'aplec del Remei.
Autor/a text: Ramon Ramiro