Gegants d'Igualada, ciutat

Igualada
Gegants d'Igualada, ciutat

Autor/a foto: Lluís Ardèvol i Julià

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Gegant, Geganta

Mesures 390 cm ; 385 cm

Any 1943

Constructor Adquirits a Casa paquita, autor Lambert Escaler

Entitat Ajuntament d'Igualada

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

L’actual parella de gegants de la ciutat d'Igualada  va ser estrenada el 24 de juny de l’any 1943 durant la festivitat de Corpus i fou adquirida a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona per la Comissió Gestora Municipal, segons un acord signat el 4 de juny del 1943 amb un cost total de 9.500 pessetes.

Durant tots aquest anys han estat els ambaixadors de la ciutat d'Igualada participant en nombrosos actes destacats del món geganter, com ara: El Concurso provincial de gigantes celebrat a Terrassa l'any 1950, on la geganta fou premiada com la geganta amb el rostre més atractiu. L 'estrena de la geganta Pubilla de Manresa, el 21 d’octubre de 1951 i també a l'estrena dels gegants vells d'Olesa de Montserrat, el 17 de juny 1962 sortida que van participar juntament amb els gegants del Poble Sec. També cal esmentar la seva  participació a les festes de la Mercè de Barcelona durant els anys 1954, 1956 (acompanyats pels gegants nous del Carrer de Sant Agustí); així com les dels anys 1972 i 1977.

Durant tots aquets 75 anys els gegants han estat restaurats diversos cops, la darrera l’any 2017 a mans d’Aitor Calleja i Mikel Eraso de Navarra, on es van dedicar a decapar els busts i les mans tot recuperant les formes originals. Cal destacar un elogiat treball en el rostre del gegant, molt desfigurat arran de les diverses caigudes sofertes al llarg dels any, especialment les de l’any 2001 a Òdena i l’any 2005 a Capellades, els efectes de les quals deformaren totalment la seva fesomia i a la vegada malmeteren el bust del gegant.

Els gegants compten amb diferents balls coreografiats, El Ball de gegants d’Igualada, el Vals Jota, destacant sobretot el Ball Solemne, estrenat durant la festa major de l’any 2016. Una peça composada per el calellenc Aniol Noguera amb coreografia de Lluís Ardèvol i Julià. 

Autor/a text: LLuís Ardèvol Julià

Fitxa enviada per: LLuís Ardèvol i Julià
Fitxa actualitzada per: LLuís Ardèvol i Julià
Darrera actualització: 23/01/2021

Darreres fitxes consultades