Gegants del Barri Nou de Cardona

Cardona
Gegants del Barri Nou de Cardona

Autor/a foto: Marc Llamas i Devesa

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Abdalà i Adalés

Mesures gegant: 3,70 m, geganta: 3,40

Any 2019

Constructor Toni Mujal

Entitat Colla de Gegants i Grallers de Cardona

Més informació

Els actuals Gegants del Barri Nou de Cardona -construïts l'any 2019 per l'artista cardoní Toni Mujal-foren creats per prendre el relleu d'una parella anterior, creada el 1980. 

Els Gegants del Barri Nou de Cardona -tant els vells com els nous- representen Abdalà i Adalés, protagonistes de la llegenda local de la Torre de la Minyona, un dels elements arquitectònics més destacats del Castell de Cardona.

La tradició ens parla de la tràgica història d'amor d'Abdalà -un noble musulmà i senyor del castell de Maldà- i Adalés, filla dels Vescomtes de Cardona. Els dos joves s'enamoraren en el primer moment i  decidiren mantenir-ho en secret. Però, per més discrets que fossin, els familiars de la donzella s'adonaren de la situació i decidiren posar-hi fi. Adalés fou tancada a la torre principal del Castell de Cardona -que la memòria popular l'hi donà el nom de "Torre de la Minyona"- de la qual no en podria sortir fins que renunciés al seu amor. Segons la versió que s'expliqui, Adalés no va desistir mai, no va poder suportar-ho més i morí de pena, allunyada del seu estimat. 

Segons les versions de la rondalla, Abdalà -qui sap si per venjar la mort d'Adalés o per alliberar-la del seu captiveri- s'enfrontà als senyors de Cardona en una lluita desesperada, de la que  o bé en va sortir vencedor o hi va perdre la vida, dient el nom de la seva estimada amb el darrer alè.

És per això que l'aparença del gegant és la d'un guerrer musulmà -protegit amb casc, cuirassa i armat amb el sabre i l'escut- i la de la geganta, com una jove dama d'ulls clars, cabellera rossa recollida amb dues trenes,  vestida elegantment i amb un rostre serè i dolç.

Aquests atributs, juntament amb els seus noms, també s'han volgut plasmar en els gegants nous, si bé amb alguns afegits, com la cuirassa i l'escut de l'Abdalà -decorats amb l'ensenya musulmana de la Mitja Lluna i el card daurat, senyal heràldic de Cardona. 

Per la seva estrena tingueren com a padrins En Bernat de Peguera i Na Blanca de Bell-lloc, els gegants de la Colla Els K + Sonen de Balsareny, també construïts per Toni Mujal. 

Autor/a text: Marc Llamas i Devesa

Fitxa enviada per: Marc Llamas i Devesa

Darreres fitxes consultades