Gegants del Barri de Xauxa d'Igualada

Igualada
Gegants del Barri de Xauxa d'Igualada

Autor/a foto: Perejaume Ferrer

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Ignasi i Rosseta

Mesures 3,80m

Any 1918

Constructor Benet Escaler

Entitat Associació de Veïns del Barri de Xauxa

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

L’Ignasi i la Rosseta, gegants centenaris del barri de Xauxa (Antic barri de Sant Ignasi) d’Igualada, varen ser construïts el 1918 per Benet Escaler del conegut taller "El Ingenio" de Barcelona.

Lluïen cabell natural fins el 1987 quan foren restaurats i vestits per Can Boter de Tiana. El 2018, en motiu de la celebració dels 100 anys, van estrenar els actuals vestits dissenyats per Xus Cruz i confeccionats al local social amb la col·laboració de les modistes del barri.

El gegant pesa 55 quilos i rep el nom d'Ignasi, en honor a l'antic patró del barri. Representa un ciutadà lliure de la baixa edat mitjana. La geganta que pesa 50 quilos la van batejar amb el nom de "Rosseta" fent una clara referència a una veïna del barri molt popular pels seus cabells rossos, poc freqüents a l'època en que van arribar els gegants a Igualada. Tots dos mesuren 380cm. 

Des del juliol 2020 tenen música pròpia. A través de concurs popular, va destacar entre 20 composicions "la Rumba de Xauxa" d'Ivó Jordà. L'actual cap de colla és l'Agustí Pelfort.

Autor/a text: Perejaume Ferrer

Fitxa enviada per: Perejaume Ferrer
Fitxa actualitzada per: Perejaume Ferrer
Darrera actualització: 25/01/2021

Darreres fitxes consultades