Gegants de Torroja del Priorat

Torroja del Priorat
Gegants de Torroja del Priorat

Autor/a foto: Eloi Yerba

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Lo Ferral i na Torre-roja

Mesures 3,80m aprox 50kg aprox, ambdós

Any 1993

Constructor Joan Miró del taller "Unquefacartró" de la Serra d'Almos

Entitat Colla de geganters i grallers de Torroja del Priorat

Més informació

Els gegants van néixer el 29 de setembre, festivitat de sant miquel, patró de la població; de l'any 1993, varen ser apadrinats per: en Joanet i na Marieta, de la Torre de l'Espanyol i en Molló i na Garranxa de Porrera. Foren batejats amb fruits secs en comptes d'aigua!

Duran els anys 90 i principis del 2000 sortien habitualment, com a punts a destacar participaren a grans trobades com les de: l'estrena del gegant Joan Gamper del camp nou, el 800 aniversari de la carta pobla del Perelló, l'estrena dels nous gegants de Cambrils o l'estrena dels gegants de Pallejà, entre d'altres pel principat.

Al final com passa amb totes les colles la fal·lera s'acaba, la gent es fa gran i deixen de sortir al carrer, arraconats a l'església fins que cap als 2010 tornen a sortir, recuperats per voluntat popular, coincidint amb el 750 aniversari de la repoblació de la vila prioratina, acompanyats del seu padrí en Molló de Porrera, després d'algunes caigudes precipitades se'n van poder restaurar gràcies als diners recaptats pels grallers durant els anys.

Amb l'ajuda d'Adrià Serrat de Poboleda, van fer un parell de sortides a aquella població veïna. Actualment els gegants surten exclusivament a les festes de la Població, normalment per festes d'estiu.

Autor/a text: Martí Sentís i Rigol

Fitxa enviada per: Martí Sentís

Darreres fitxes consultades