Gegants de Rellinars

Rellinars
Gegants de Rellinars

Autor/a foto: Amics dels Gegants de Rellinars

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Capablanca, Mercè de Can Cotis i David

Mesures Gegant: 3m 30kg Geganta: 2,7m 27kg Gegantó: 2,2m 14kg

Any Gegant: 1993, Geganta: 1997, Gegantó: 2013

Constructor Jordi Grau (Taller del Drac Petit)

Entitat Amics dels Gegants de Rellinars

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

La tradició gegantera a Rellinars s'inicia el 1993, quan es constitueix la Colla Els Amics dels Gegants de Rellinars i la creació del primer gegant, En Capablanca. 

El gegant -obra de l'escultor terrassenc Jordi Grau- evoca la figura d'un bandoler mític que actuava -segons la tradició oral- pel Camí Ral de Barcelona a Manresa, una ruta especialment perillosa en temps de l'Antic Règim, el període de màxim apogeu del bandolerisme a Catalunya. 

Es creu que en Capablanca formaria part del llegendari de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac, més que tractar-se d'un personatge històric. Segons les versions que expliquen el seu origen, en Capablanca era un mosso que treballava prop de Manresa, que fou robat i maltractat per un grup de lladres, fet que el marcaria i el va empènyer a la vida bandolera. 

A més de la indumentària pròpia de l'època, el pedrenyal i la bossa, el gegant llueix la seva característica capa blanca, per la qual seria conegut.

Sobre el renom de Capablanca, també s'explica de diferents maneres. Algunes diuen que les víctimes dels seus assalts havien de deixar els seus diners i objectes valuosos damunt de la capa; unes altres que, durant una representació teatral, el bandoler es va asseure darrere d'un capità de miquelets. Com a burla, discretament l'hi tallà un retall de la seva capa, que va ser enviada al capità amb una nota que deia: "cerqueu i no trobeu a qui darrere vostre seu". A la serra de l'Obac, justament sota el Paller de Tot l'Any, s'obre un esvoranc a la paret, on només s'hi pot arribar escalant, conegut com la Cova d'En Capablanca. 

El gegant de Rellinars tingué com a padrins els gegants vells de Matadapera, En Llorenç i N'Agnès. 

Pocs anys després, el 1997, s'estrenà la geganta -Na Mercè de Can Cotis- també obra d'En Jordi Grau, del Taller El Drac Petit de Terrassa. A diferència de la seva parella, la geganta sí que s'inspira en un persona real, que visqué a Rellinars al segle XX. La Mercè havia treballat en una fàbrica de Castellbell i el Vilar, a més de que era una pubilla sempre voltada de pretendents, els quals sempre rebutjava, malgrat la insistència dels pares. Però fou ella qui escollí per marit a l'hereu de Can Cotis, casa de la que en prengué el nom. 

L'hi feren de padrins En Pepet de Cal Tanta i Na Marieta de Cal Baldiró, els gegants nous de Matadepera. 

El 2017, es completà la tríada gegantera amb el gegantó David, a imatge també d'una persona real, involucrada en la vida educativa i associativa del poble i molt estimat pels seus veïns. 

Una de les fites més importants en la història de la Colla de Rellinars ha estat la celebració de la XI Fira del Món Geganter de Catalunya (2018), juntament amb les colles de Vacarisses i d'Ullastrell. 

Malauradament, a causa de la manca de membres, l'activitat de la Colla Els Amics dels Gegants de Rellinars s'ha vist interrompuda, com ha passat amb tantes altres colles. 

Des d'aquí, encoratgem a tothom per fer reviure la fal·lera gegantera. 

Autor/a text: Marc Llamas i Devesa

Fitxa enviada per: Robert Carles Quirantes
Fitxa actualitzada per: Marc Llamas i Devesa
Darrera actualització: 15/09/2024

Darreres fitxes consultades