Gegants de Piera
PieraAutor/a foto: Lluís Ardevol
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms Jaume i Elisenda
Mesures gegant: 4m , geganta: 3,90m
Any 1995
Constructor Josep Mata i Marta Grífol
Entitat Eixerits Geganters de la Vila de Piera
Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Més informació
L’ any 1988 un grup de veïns de la vila de Piera va tenir la idea de què la nostra població disposés d’ una parella pròpia de gegants i finalment quan es van animar a construir-los van pensar en fer les figures clàssiques d’ un rei i una reina. Però encara calia una cosa, posar-los un nom, hom va pensar en anomenar-los Jaume i Elisenda, pensant en dos personatges reials de la història de Catalunya vinculats a la nostra vila : el rei Jaume I i la Reina Elisenda de Montcada, tot personificant-los simbòlicament.
El rei Jaume I (1208-1276), va sojornar diverses vegades el castell de Piera, l’ anomenat castell de Fontanet, castell que posseïen els monarques de la Corona d’Aragó i segons la tradició féu una prometença al Sant Crist de Piera en tornar de la conquesta de Mallorca.
La reina Elisenda de Montcada, (1292-1364), darrera esposa de Jaume II, va ser fundadora del Monestir de Pedralbes, fent-hi donació de la jurisdicció civil de la vila. I així fou com va començar a néixer aquest projecte tant gegant i engrescador. Finalment l’ any 1995 ,durant les Festes del Sant Crist , els nostres gegants van veure la llum i van ser presentats en societat davant de la vila gràcies a l’ empenta d’ en Francesc Garcia, el ceramista Josep Mata i la pintora Marta Grífol , juntament amb la col·laboració d’ en Josep Guarro que féu els cavallets i les estructures de fusta i les cosidores que patronejaren i confeccionaren els vestits: Elisabet Alegre, Olga Bru, Paquita Carbonell, Montserrat Aymerich . El projecte inicial fa ser finançat a través de la venda de títols de propietat, per un valor de mil pessetes, que es va vendre als veïns de Piera i amb la col·laboració de l’ Ajuntament. però tot i això encara faltaven les corones, les joies i retocar el vestuari dels gegants, a part de trobar un grup de voluntaris per dur-los i formar el grup de grallers que els acompanyés i els fes ballar.
Finalment els gegants van ser batejats el 9 de setembre del 1995 durant els transcurs de la Festa Major, apadrinats pels gegants de Vallbona d’ Anoia i pels gegants de Masquefa. Així va ser com van néixer els 'Eixerits Geganters de la Vila de Piera' . Durant aquests vuit anys en Jaume i l’ Elisenda han voltat per tot Catalunya, visitant diferents pobles i ciutats i fent amics per tot arreu, a més a més se’ls ha retocat el vestuari amb la donació d’ un escut pel gegant i d’ un mocador nou per la geganta per part de la senyora Rosa Boj en el transcurs de la Trobada de Puntaires l’ any 2000, se’ls ha construït un remolc a mida per a poder-los transportar amb facilitat, han rebut alguna petita restauració per tal de millorar els seu aspecte, fins arribar aquest any que en el transcurs de les Fires del Sant Crist es va estrenar una rèplica dels nostres gegants, degut a l’ elevat pes dels primers gegants que dificultava molt el seu moviment ja que el seu pes oscil·lava al voltant dels 80 Kg el gegant i la 65 Kg la geganta.
Els actuals gegants més lleugers i manejables són fets amb la moderna i funcional fibra de vidre i són obra de l’ artista de Vilafranca del Penedès Dolors Sans, autora dels gegants de Sant Marçal, dels gegants nous de Torrelles de Foix, entre d’altres peces d’ imatgeria festiva. A part de tot això en Jaume i l’ Elisenda sempre han anat acompanyats per quatre cap-grossos de sèrie de l’ Ingenio recentment restaurats i d’ un grup de grallers que els ha fet ballar a ritme de valsos, polques i passos-dobles, grallers que al llarg dels anys s’han anat renovant a base de cursets tot engrandint la colla i de pas assegurant la seva continuació en un proper futur.
Autor/a text: Lluís Ardevol