Gegants de Castellbisbal

Castellbisbal
Gegants de Castellbisbal

Autor/a foto: Bruno López

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Manel i Vicenta

Mesures -

Any 1994

Constructor Taller Sarandaca de Granollers

Entitat Colla gegantera de Castellbisbal

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

A finals de 1993 es va constituir la Colla Gegantera de Castellbisbal, un grup de gent que volia fomentar la cultura popular al municipi i portar el nom de la seva vila arreu on fossin convidats.

El dia 23 de gener de 1994, van estrenar-se a la vila de Castellbisbal dues figures gegants que no van deixar ningú indiferent. L'home es deia Manel, el flabiolaire, i representa el conegut músic pota-roig Josep Pidelaserra (o el Gran Manel), que va tocar per a tants i tants grups de cultura popular d'arreu del país.

La geganta, a diferència d'en Manel, no ha existit mai com a persona real. Porta el nom de Vicenta, perquè Sant Vicenç és el patró del poble. Representa una noia treballadora i conscient que al costat de la seva mare, ha après les feines que li cal saber sobre la vida de pagès, un ofici molt arrelat a Castellbisbal.

Durant tota aquesta trajectòria, s'han organitzat 30 trobades geganteres, hem participat activament en el seguici popular i l'encetada de la Festa Major de l'Aigua i la Llum, hem vist néixer i créixer a la Rita, com també els més petits, el Manelet i la Vicenteta. Han viatjat per tota Catalunya, Zamora, Navarra, França, Bèlgica, etc. L'entitat ha aportat al municipi el resultat d'un estudi sobre la vida del personatge del Josep Pidelaserra, el Manel, i el naixement i consolidació de la Mulassa, la Mulasseta i els nans Sr. Aigua i Sra. Llum, encetadors de la Festa Major d'estiu, en commemoració de l'arribada de l'aigua i la llum al municipi l'any 1911.

Actualment, compta amb el seu propi grup de música que, de forma autodidàctica i desinteressada, fa ballar les nostres figures.

Autor/a text: Gegants de Castellbisbal

Fitxa enviada per: Bruno López

Darreres fitxes consultades