Gegants de Castellbisbal

Castellbisbal
Gegants de Castellbisbal

Autor/a foto: Flama Cultural

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Vicenta i Manel

Mesures gegant: 3.95m, geganta: 3.90m

Any 1994

Constructor Taller Sarandaca de Granollers

Entitat Colla Gegantera de Castellbisbal

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

El Manel representa al conegut personatge “Manel, el flabiolaire. Aquest pota-roig de nom original Josep Pidelaserra Duran, va néixer el 4 de juliol de 1882 a la coneguda casa de la vila “Cal Manel”. D’aquí que popularment, fos conegut com a Manel.
El carismàtic personatge, sempre s’acompanyava del seu flabiol i tamborí, que li va donar prestigi dins de la cultura popular acompanyant als gegants de Sabadell, Terrassa, l’Arboç del Penedès, Vilafranca del Penedès, entre d’altres.

Vestia sempre amb pantalons de vellut, armilla, faixa i barretina vermella. Fou un ànima inquieta, un amant de la llibertat, poc fet al treball i sense voler sotmetre’s a ningú. Vivia del dia i li preocupava poc, o gens, el que passes l’endemà.

El Manel fa 3,90 metres d’alçada i 55 Kg. Va ser construït per l’escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers.
Fou estrenat el 23 de gener de 1994.

La Vicenta no representa a cap personatge de la vida real. La seva figura dona simbolisme a la típica dona castellbisbalenca jove, formosa i treballadora, provinent del món de la pagesia.

La vila de Castellbisbal, va ser una població molt activa en el món de la pagesia, sobretot en la collita de fruita i la verema del vi.

El propi terme municipal correspon amb els límits de la parròquia de Sant Vicenç de Castellbisbal. A partir de la instauració dels ajuntaments liberals a partir de 1833, la vila es coneixerà exclusivament com a Castellbisbal (antigament havia tingut diferents noms, combinant les paraules de castell i bisbe), en excepció feta d’un breu període el 1937 en què passà a denominar-se Fruiters.

El nom de la geganta prové del patró de la població, Sant Vicenç. La Vicenta fa 3,80 metres d’alçada i 49 Kg. Va ser construïda per l’escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers. Fou estrenada el 23 de gener de 1994.

L’any 2014, amb motiu dels 20 anys de les dues figures, van estrenar vestuari nou confeccionat per Teresa Sellarès i Núria Raventós. També va aprofitar-se per renovar la pintura en mans del pintor Adolf Priante.

Amb motiu del seu 30è aniversari, l’any 2024, les dues figures van ser sotmeses a una profunda restauració al taller navarrès de l’Aitor Calleja i Mikel Eraso. Van millorar la fisonomia i pintura dels dos gegants, així com se’ls va dotar d’una nova pintura i complements.

Autor/a text: Colla Gegantera de Castellbisbal

Fitxa enviada per: Bruno López
Fitxa actualitzada per: Robert Quirantes
Darrera actualització: 26/01/2024

Darreres fitxes consultades