Gegants de Capellades

Capellades
Gegants de Capellades

Autor/a foto: Miquel Respall

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Sebastià i Dorotea

Mesures -

Any 1899

Constructor -

Entitat Geganters de Capellades

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Sembla que el Sebastià i la Dorotea no varen ser els primers gegants que va tenir Capellades, però tot i això la seva antiguitat és remarcable. Van ser construïts l'any 1899 a Barcelona. Havien tingut dos nans que els feien companyia, però fa temps que van desaparèixer. També tenien dos germans, fets del mateix motlle, que van anar a parar a Rupit. Quan els Gegants capelladins van complir cent anys, els germans van venir a la seva festa del Centenari

En els seus inicis, el gegant havia vestit de conseller i la geganta segons la moda de l'època, tal com es pot apreciar a les imatges anteriors. L'any 1999 per a celebrar el centenari, es van fer diversos actes, i un grup de dones de Capellades els va confeccionar uns nous vestits, molt vistosos i elegants.

Coincidint amb el Centenari dels Gegants es va decidir fer una recerca de documentació i fotografies sobre la parella. Després, hi hagué una consulta popular a les escoles, per escollir els seus noms, ja que només es coneixien com el Gegant i la Geganta. Els escolars van triar els noms de Sebastià i Dorotea perquè són els patrons de la vila. Un cop decidits els noms, es va fer una celebració pública de bateig, amb una gran festa on van participar 20 colles d'arreu de Catalunya.

La parella ha estrenat un vestit nou dissenyat per Gemma Malé, però el 2021 han tornat ha portat el vestit anterior al centenari.

Autor/a text: Geganters de Capellades

Fitxa enviada per: Adrià Serrat
Fitxa actualitzada per: Martí Sentís
Darrera actualització: 23/08/2021

Darreres fitxes consultades