Gegants de Bunyola

Bunyola
Gegants de Bunyola

Autor/a foto: Colla gegantera de Bunyola

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Mateu i Bàrbara

Mesures gegant: 4,03m i 43kg, geganta: 3,87m i 38kg

Any 2006

Constructor Kake Portas

Entitat Colla gegantera de Bunyola

Més informació

La idea de fer aquesta parella de gegants sortí des del col·lectiu que treballa a l'Escola de Ball de Bunyola, sempre interessats a recuperar i a mantenir els elements de la nostra cultura popular i tradicional.

Fets de fibra de vidre i materials sintètics, a partir d'imatges fotogràfiques d'antics carboners i collidores d'oliva, Kake Portas fou l'artesà constructor encarregat de donar forma a en Mateu i na Bàrbara. Aquests noms, escollits per votació popular, fan referència al Patró i a l'antiga patrona del poble.

La parella de gegants representen 2 dels oficis que s'identifiquen immediatament amb la vila i que, com tants d'altres pobles, pràcticament s'han perdut. Ara els gegants serveixen per recordar els antics oficis, per donar a conèixer-los als més petits.

A principis de l'any 2007, durant la festa del Quartero, la parella es presenta exclusivament a Bunyola i foren plantats a Son Pisa. No fou fins el 21 de juliol quan es presentaren a les altres colles d'arran de Mallorca, amb una trobada al poble.

Gegants de: Campos, Alcúdia, Muro, Porreres, Manacor i del Consell de Mallorca acudiren ala crida de Mateu i Bàrbara, que es plantaren al Garrigo per acabar amb una ballada a la plaça, després de la pertinent desfilada. De tots aquests, els escollits per apadrinar a les figures foren Mado Bet de Porreres i n' Antini de Muro, també fets per Kake Portas.

El dia de la presentació compta amb diversos actes ben significatius, a part dels habituals en qualsevol trobada de gegants a l'illa. Hi hagué parlaments per part del batle d'aquell moment, de la directora de l'Escola de Ball de Bunyola i de Felip Munar, professor de cultura popular de la UIB. Com a acte singular i de gran emotivitat, la Jutgessa de Pau de la vila, la Sra. Margalida Jaume, inscriví els 2 gegants com a nous bunyolins al Registre Civil. S'empadronaren on es creu que el poble va néixer, al claustre de Son Garcies, al carrer Major.

Musicalment parlant, van acompanyats de pel que és normal amb peces compostes expressament pels germans n'Eduard i en Biel Riera Mas i Vicenç Serralta, una jota i 2 cançons per anar caminant.

A més, cal assenyalar també que el ball dels gegants s'ha ideat seguint la filosofia de ball de bot mallorquí, on les dones és la que comanda i l'home obeeix. Ha estat coreografiat per Jordi Cloquell Artiller, un dels artífexs més actius dels qui han fet possible l'existència d'aquests gegants i que els dedica, amb en Guillem Riera, una ponència a les III Jornades d'Estudis Locals de Bunyola.

La parella de gegants bunyolins, a part de participar en les trobades de gegants tant dins com fora de l'Illa, també té previst a assistir a les festes i fira del poble i altres celebracions.

Autor/a text: Colla gegantera de Bunyola

Darreres fitxes consultades