Gegantons de Calonge

Calonge
Gegantons de Calonge

Autor/a foto: Jordi Casademont

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Sebastià i Jovita

Mesures gegantó: 2,62m, gegantona: 2,60m

Any 1999

Constructor Ramon Aumedes

Entitat Colla Gegantera de Calonge, Ajuntament de Calonge

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Impulsats per l'entitat calongina 'Els Trapelles', el 7 de febrer de 1999 s'estrenaren i batejaren els gegantons i una comparsa de sis cavallins dins els actes de la Fira de la Candelera, recuperada aquell mateix any.

Les figures foren apadrinades per dos veïns del poble molt estimats, la restauradora Jovita i el lampista Sebastià. En el seu honor, les figures reberen els seus noms.

Durant els seus primers vint-i-cinc anys, els gegantons han representat a dos nens que van a l'escola, abillats amb bates escolars. La seva construcció va anar a càrrec de Ramon Aumedes, del taller Sarandaca de Granollers.

A finals de 2021 es va iniciar un procés de renovació dels gegantons, que va començar amb una restauració a fons de les figures a càrrec de Clara Anglada, del Taller Aglà. La presentació d'aquest canvi d'aspecte va tenir lloc el 4 de desembre de 2022 amb una festa popular.

El 28 de gener de 2024, amb motiu del 25è aniversari de les figures, els gegantons van presentar nous vestits confeccionats per Imma Navarro, canviant la imatge que havien dut fins ara per la de dos dels oficis històrics més representatius del poble: el món de la vinya i del suro.

La intenció d'aquesta renovació ha estat la de dignificar les figures i arrelar-les a la història de Calonge, homenatjant als oficis representats. Es va aprofitar l'avinentesa per presentar la recuperació de dos cavallins, una recreació dels originals que malauradament no es conserven.

Els gegantons disposen de ball propi, obra de Xavier Muixench i presentat el 2024. La coreografia és obra dels joves de la colla gegantera.

Autor/a text: Jordi Casademont

Fitxa enviada per: Jordi Casademont
Fitxa actualitzada per: Jordi Casademont
Darrera actualització: 30/01/2024

Darreres fitxes consultades