Creadors d'alçada (Entrevista: Juanma Avilés)

09/03/2022 01:08

Foto: Juanma Avilés

Continuem coneixent protagonistes que treballen en la creació, restauració i manteniment d'imatgeria festiva al nostre territori, aquest cop ens dirigim a la zona del Llobregat.

 

Entrevista a Juanma Avilés (El Prat de Llobregat)

 

- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.

Em dic Juanma Avilés, vaig néixer l'any 1998 al Prat, una ciutat a tocar del Delta del Llobregat.

L'any 2014 vaig iniciar-me en aquest món del cartró pedra fent d'aprenent del ninotaire Àlex Jodar a la vegada que estudiaba Arts Plàstiques a l'Escola Industrial de Barcelona, allà vaig aprendre les bases d'una tècnica que amb els anys m'he fet meva i he adaptat a la forma que m'agrada treballar.

L'any 2016 vaig encapçalar l'obrador de l'històric establiment "El Ingenio" bressol de gran part d'imatgeria popular de Catalunya i arreu del món.

Un punt d'inflexió a la meva carrera va ser l'amistat amb l'indumentarista Pau Fernández, qui em va transmetre els seus coneixements sobre policromies tradicionals a l'oli i daurats.

 

- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?

Rigor, respecte pel passat i entendre la realitat social de cada projecte.

 

- Quin ha estat el treball més especial?

És difícil donar resposta a aquesta pregunta. Cada peça que passa per casa juga amb les emocions d'una ciutadania que se l'estima i s'emporten un trosset de mi mateix.

Podria destacar la renovació de la policromia dels gegants vells de la meva ciutat, el capgròs de La Grossa de Catalunya o l'Àliga de Barcelona.

 

- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

Actualment, treballo al meu taller en la recerca i manteniment de les tècniques tradicionals de construcció d'escultura lleugera pròpies de la mediterrània i els Països Catalans. M'agrada el concepte de poder fer una peça de nova creació de la mateixa forma que es faria fa cent anys.

 

- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Actualment, treballo en la renovació de la policromia de les diferents còpies de La Grossa, la construcció d'una parella de gegants gran i manteniment d'uns 10 capgrossos.

 

- Com veus el món geganter actualment?

Crec que vivim un moment històric; moltes colles s'estan reactivant, replantejant els camins a seguir i modificant els seus formats, alguns amb una gran qualitat.

Penso que en altres casos seria necessari fer una aturada per discernir en la forma que tractem el nostre patrimoni festiu.

Tradició prové del llatí, evoca la idea de transmetre. La nostra obligació és mantenir amb dignitat allò que ens han transmès.

Pot aplicar-se tant a criteris musicals com a canvis radicals sense fonamentar sobre les figures, unes figures que, segons el meu parer, s'haurien de tractar com el que són: obres d'art que dansen que calen en l'imaginari col·lectiu i la gent s'estima.

Quan tractem amb el patrimoni no tot s'hi val.

 

- Com creus que serà el futur del món geganter?

El fet geganter moltes vegades viu processos cíclics, quan hi ha una moda, moltes colles la segueixen fins que passa "la febre" el que ens presenta el futur, no ho sé…

 

- Vols afegir alguna cosa més?

Donar les gràcies a GegantCat per donar l'oportunitat d'aprofundir i expressar la visió de les persones que ens dediquem a aquest món.

També a totes les colles que aposten i confien en la professionalitat de les noves generacions d’escultors i escultores de la festa.

 


Dades de contacte - Juanma Avilés (El Prat de Llobregat)

  Instagram


 

Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: